NOVA MISIJA

Kina i Rusija planiraju izgraditi zajedničku bazu na Mjesecu

U misijama će se koristiti kineska lansirna vozila CZ-3B i CZ-5, kao i ruski Soyuz-2

Velika misija. Ilustracija

Fena

17.6.2021

Kina i Rusija planiraju lansirati šest lunarnih misija koje će služiti za pripremu izgradnje međunarodne svemirske stanice na Mjesecu, rekao je Pei Zhaoyu, zamjenik direktora svemirskog programa Kineske nacionalne svemirske uprave (CNSA).

Prema izloženoj prezentaciji na Konferenciji o globalnom istraživanju svemira (GLEX) u Sankt Peterburgu, prva faza istraživanja trajat će od 2021. do 2025. godine.

Kina planira poslati tri misije u tom razdoblju: Chang’e 4, Chang’e 6 i Chang’e 7, dok Rusija planira pokrenuti automatsku stanicu naziva Luna 25, lunarni orbiter Luna 26 i lunarni lander Luna 27, prenosi popularni znanstveni portal geek.hr.

U misijama će se koristiti kineska lansirna vozila CZ-3B i CZ-5, kao i ruski Soyuz-2. Cilj ove faze je odabrati područje za izgradnju stanice i razviti tehnologiju za vrlo precizno slijetanje na Mjesec.

Roscosmos i CNSA objavile su 9. ožujka da su u ime svojih vlada potpisale memorandum o međusobnoj suradnji u stvaranju međunarodne znanstvene lunarne stanice.

Rusija i Kina planiraju iskoristiti zajedničko iskustvo i tehnologije za stvaranje osnova za izgradnju stanice na Mjesecu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.