AMERIČKI SEKRETAR

Blinken na evropskoj turneji iduće sedmice

Blinken će održati razgovore s Merkel u Berlinu u srijedu, putovat će i u Italiji

Blinken će potom otputovati u Francusku. Agencije

Fena

18.6.2021

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) otputovat će u Njemačku iduće sedmice na razgovore s kancelarkom Angelom Merkel i radi učešća na konferenciji o Libiji čiji će domaćin biti njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas), prije nego što otputuje u Francusku i Italiju.

Blinken će održati razgovore s Merkel u Berlinu u srijedu, saopćio je portparol njemačke vlade Štefen Zajbert (Steffen Seibert).


- Istoga dana, on će učestvovati na drugoj konferenciji o Libiji u ministarstvu vanjskih poslova na poziv ministra Hajka Masa – kazao je Zajbert.


Mas i Blinken također će održati bilateralne razgovore o vanjskopolitičkim temama, saopćila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova.


Dvojica ministara u četvrtak će potpisati sporazum o tješnjoj saradnji između SAD i Njemačke u Memorijalu ubijenim Jevrejima Evrope u blizini Brandenburške kapije.


Blinken će potom otputovati u Francusku gdje će se sastati s predsjednikom Emanulom Makronom (Emmanuel Macron) i ministrom vanjskih poslova Žan Ivom Ledrianom (Jean-Yves Le Drian) u Parizu 25. juna, saopćio je Stejt department u Vašingtonu.


Odatle će Blinken otputovati u Italiju gdje će u Rimu s italijanskim ministrom vanjskih poslova Luiđi Di Majom (Luigi Di Maio) predvoditi sastanak koalicije protiv tzv. Islamske države.


Očekuje se da se razgovori o Siriji održe na marginama sastanka.


Nakon bilateralnih razgovora s Di Majom i predsjednikom Seršijom Matarelom (Sergio Mattarello), Blinken planira posjetiti Vatikan radi sastanka s visoko rangiranim crkvenim predstavnicima.


Na kraju evropske turneje, Blinken će se pridružiti ministrima vanjskih poslova G20 na njihovom skupu u Bariju i u Materi u južnoj  Italiji, prenosi dpa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.