SAMIT U ANTALIJI

Erdoan: Pogrešno je koristiti distribuciju vakcina kao ucjenu ili sredstvo pritiska

Erdoan je također kazao da je pandemija dodatno ogolila nepravde u svijetu

Erdoan: Vjerujem da će Diplomatski forum u Antaliji postati mjesto gdje kuca srce globalne diplomacije. Anadolija

A. J. / Anadolija

18.6.2021

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je kako međunarodna zajednica nije položila ispit u upravljanju razornim posljedicama pandemije koronavirusa, javlja Anadolija.


Erdoan je u obraćanju na Diplomatskom forumu u Antaliji izjavio da će poruke prijateljstva i saradnje iz tog mediteranskog grada poput valova preplaviti cijeli svijet.

- Vjerujem da će Diplomatski forum u Antaliji postati mjesto gdje kuca srce globalne diplomacije - poručio je Erdoan.


Kritikujući međunarodnu zajednicu zbog lošeg upravljanja pandemijom COVID-19, Erdoan je kazao da je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija trebalo stotinu dana da na svoj dnevni red uvrsti tu najveću zdravstvenu krizu u historiji.


Ističući kako se ne smiju ponavljati greške iz perioda pandemije, Erdoan je kazao da je važno i spriječiti širenje nacionalizma u oblasti distribucije anticovid vakcina.


Erdoan je također kazao da je pandemija dodatno ogolila nepravde u svijetu.



Erdoan je također kazao da će se Turska u narednom periodu fokusirati na vlastiti razvoj. Anadolija

Podsjetio je da je Turska u jeku pandemije poslala pomoć u vidu medicinske opreme u 158 država i 12 međunarodnih organizacija koje su iskazale potrebu te je dodao da i izbjeglice zbrinute u Turskoj imaju pristup zdravstvenim uslugama, baš kao i turski građani.


- Pogrešno je koristiti distribuciju vakcina kao ucjenu ili sredstvo političkog ili drugog pritiska. Do kraja godine planiramo završiti proces proizvodnje turske anticovid vakcine. Kada budu spremne za upotrebu, naše domaće vakcine ćemo podijeliti sa cijelim čovječanstvom - poručio je Erdoan.


Komentirajući i rasprave o energetskim resursima u istočnom Mediteranu, Erdoan je kazao da je u rukama svih relevantnih strana da te energetske izvore iskoriste kao povod za dijalog i saradnju, a ne kao povod za konfrontacije.


Erdoan je također kazao da će se Turska u narednom periodu fokusirati na vlastiti razvoj, ali i povećati saradnju na svim geografskim područjima, od Afrike do Latinske Amerike te od Tihog okeana do Azije.​​​​​​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.