ISTRAŽIVANJA

Nakon što je odobren novi lijek, stiže li i vakcina protiv Alzheimera?

Prema testovima, vakcina se čini sigurna te potiče imunološki sistem u borbi protiv nakupljanja tau bjelančevina

E. M. / Rtl.hr

U istraživanju je sudjelovalo 196 ispitanika

Foto: Ilustracija


Potencijalna vakcina protiv Alzheimerove bolesti uspješno je prošlo testiranja. 

Naučnici su je proglasili sigurnom te uspješnom u pokretanju imunološkog sistema.

Potencijalno je to važna vijest za one koji su u riziku od te bolesti naročito nakon što je prije nekoliko dana, prvi put nakon 18 godina, odobren jedan novi lijek protiv tog najčešćeg oblika demencije.

Mjesečna infuzija

Lijek se primjenjuje se kao mjesečna infuzija i prvi je lijek za Alzheimerovu bolest koji je usmjeren na uzrok bolesti, a ne samo na simptome. Usporava probleme s razmišljanjem i gubitak pamćenja.

Vakcina AADvac1, pak, revolucionarno je postignuće naučnika u liječenju Alzheimerove bolesti s ohrabrujućim rezultatima, piše Iflscience.

Prema istraživanju, vakcina potiče imunološki sistem u borbi protiv nakupljanja tau bjelančevina - čiji višak uzrokuje Alzheimerovu bolest.

U istraživanju je sudjelovalo 196 ispitanika, od kojih je 117 primilo vakcinu, a ostalih 79 placebo zamjenu.

Korisne i štetne bjelančevine

Sve tau bjelančevine nisu štetne, te je vakcina osmišljena kako bi naučilo imunološki sistem raspoznati između korisnih i štetnih bjelančevina.

Cilj AADvac1 vakcine je usporiti stvaranje štetnih tau bjelačevina i omesti razvoj nakupina te vrste bjelančevina - što je jedan od uzroka Alzheimera, prenosi RTL.hr.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, otprilike 50 miliona ljudi boluje od demencije, s godišnjim rastom od 10 milijuna novooboljelih.

Više o temi Vakcina

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Hrana će drastično poskupjeti
NA VRH

Podijeli članak na