PRISUTNA ZABRINUTOST

Diplomate u Beču na pregovorima o nuklearnom razvoju Irana

Sjedinjene Američke Države nemaju svog predstavnika

Održan sastanak. Ilustracija

L. M. /Fena

20.6.2021

Daljnji razgovori Irana i globalnih sila održani su u nedjelju kako bi pokušali pregovarati i obnoviti važan sporazum iz 2015. godine o iranskom nuklearnom razvoju koji je napustila Trumpova administracija. Bio je to prvi službeni sastanak otkako je iranski čelnik pravosudnog sistema ubjedljivo pobijedio na predsjedničkim izborima u zemlji prošle sedmice, javlja AP.

Nekoliko diplomata uključenih u razgovore reklo je da su nedavno postigli napredak i da rezultate o kojima su pregovarali trebaju odobriti vlade. Međutim, također je postojala zabrinutost da bi izbor novog iranskog predsjednika Ebrahima Raisija mogao dodatno zakomplicirati mogući povratak na sporazum.




Konačno odlučivanje

Visoki diplomati iz Kine, Njemačke, Francuske, Rusije i Velike Britanije sastali su se u hotelu u austrijskoj prijestolnici na završnom sastanku šeste runde razgovora u Beču.

Ruski predstavnik Mihail Uljanov napisao je u tweetu kasno u subotu da će članovi Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana ili JCPOA na bečkim pregovorima odlučiti o budućem putu te da je dogovor o obnovi nuklearnog sporazuma nadohvat ruke, ali još nije finaliziran.

Iranski zamjenik ministra vanjskih poslova za politička pitanja rekao je u nedjelju da su gotovo svi dokumenti sporazuma o JCPOA-i spremni za pregovore i da će se diplomati uskoro vratiti u svoje matične zemlje - ne samo radi daljnjih konzultacija sa svojim vladama, već i radi konačnog odlučivanja.

- Sad smo u situaciji da mislimo da su gotovo svi dokumenti o sporazumu spremni. Od osnovnih pitanja koja ostaju sporna neka su riješena, a neka ostaju - rekao je Seyyed Abbas Araghchi u Beču uoči sastanka, izvijestila je iranska novinska agencija Mehr.

Pridruženje sporazumu

Sjedinjene Američke Države nemaju predstavnika za stolom u Beču jer je bivši američki predsjednik Donald Trump zemlju jednostrano povukao iz dogovora 2018. godine. Trump je također obnovio i povećao sankcije kako bi pokušao prisiliti Iran na pregovaranje o paktu s više ustupaka.

Međutim, administracija američkog predsjednika Joea Bidena nagovijestila je spremnost da se pridruži sporazumu pod uvjetima koji bi u velikoj mjeri omogućili da SAD umanje sankcije, a da se Iran vrati nuklearnim obvezama iz 2015. godine.

Šef vanjske politike Evropske unije Josep Borrell izrazio je nadu da izbor novog iranskog predsjednika neće biti prepreka postizanju sporazuma u Beču.

Raisi je prvi iranski predsjednik kojeg je američka vlada sankcionirala i prije stupanja na dužnost, zbog učešća u masovnim pogubljenjima 1988. godine i vremena dok je bio šef iranskog pravosuđa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.