NAUČNICI OPTIMISTIČNI

Nova studija: Imunitet na koronavirus mogao bi biti dugotrajan

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Nature, odnosilo se na ispitivanje reakcije imuniteta nakon što prođe određeni period od zaraze

A. K.

Novo istraživanje

Foto: Agencije


Utvrđivanje trajanja imuniteta na infekciju koronavirusa presudno je za razumijevanje toka pandemije. Za sada, kliničke studije pokazuju kako će imunitet biti dugotrajan, prenosi Nature.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Nature, odnosilo se na ispitivanje reakcije imuniteta nakon što prođe određeni period od zaraze koronavirusom.

- Postoji konsenzus da su dva glavna stuba antivirusnog odgovora imune stanice nazvane citotoksične T ćelije koje mogu selektivno eliminirati zaražene stanice, i neutrališuća antitijela, vrsta antitijela koja sprečava virus da zarazi stanice tj. plazma ćelije. Treći stub efikasnog imunološkog odgovora bila bi generacija T pomoćnih ćelija, koje su specifične za virus i koordiniraju imunološku reakciju - navodi se u istraživanju.

Presudno je da su ove posljednje ćelije potrebne za stvaranje tzv. imunološke memorije, ističu.

Dvostruka uloga

- Imunološka memorija je poseban aspekt imunološkog sistema. U memorijskoj fazi imunološkog odgovora, B (plazma ćelije) i T ćelije specifične za virus su u stanju mirovanja, ali su spremne da krenu akciju ako se ponovo susretnu s virusom ili vakcinom - piše Nature.

Također, navodi se kako B ćelije imaju dvostruku ulogu u organizmu.

- B ćelije imaju dvojaku ulogu u imunitetu: proizvode antitijela koja mogu prepoznati virusne proteine ​​i dijelove tih proteina mogu predstaviti određenim T ćelijama, ili se razviti u plazma ćelije koje u velikim količinama luče antitijela. Memorijske ćelije plazme mogu se održavati decenijama, ako ne i cijeli život, u koštanoj srži čovjeka - pojašnjavaju istraživači.

Istraživači su, u sklopu istraživanja, prihvatili izazov identificiranja plazma ćelija kod osoba koje su se oporavile od koronavirusa.

- Memorijske ćelije plazme su rijetke, a one specifične za određeni uzročnik bolesti očito će biti izuzetno rijetke. Ipak, Turner i kolege otkrili su memorijske plazma ćelije koje su lučile antitijela specifična za šiljasti protein koronavirusa kod 15 od 19 osoba, otprilike 7 mjeseci nakon infekcije. Značajno je to što su autori 4 mjeseca kasnije (11 mjeseci nakon infekcije SARS-CoV-2) uzeli uzorke, a broj takvih plazma ćelija ostao je stabilan kod svih analiziranih pojedinaca, osim kod jedne osobe. Te plazma ćelije nisu se razmnožavale, što ih klasificira kao dobronamjerne memorijske ćelije - piše.

Dvofazni obrazac

Istraživači su primijetili dvofazni obrazac kretanja antitijela, prilikom praćenja koncentracije antitijela protiv koronavirusa u krvnom serumu.

- U akutnom imunološkom odgovoru u vrijeme početka infekcije, koncentracija antitijela bila je visoka. Naknadno su opadala, kako se i očekivalo, jer je većina plazma ćelija akutnog imunološkog odgovora kratkotrajna. Nakon nekoliko mjeseci, koncentracije antitijela su se izravnale i ostale manje ili više konstantne na oko 10-20 posto od maksimalne uočene koncentracije. To je u skladu s očekivanjem da 10-20 posto plazma ćelija u akutnoj imunološkoj reakciji postanu memorijske plazme - navodi se u članku.

Nivo antitijela

Naglašava se da je SARS-CoV, koronavirus vrlo sličan SARS-CoV-2 koji je izvorno identificiran 2003. godine i uzrokuje teški akutni respiratorni sindrom (SARS), zabilježeno je kontinuirano prisustvo visokih koncentracija neutralizirajućih antitijela u krvnom serumu i nakon 17 godina.

Na kraju članka, navodi se kako su doktori i istraživači pokazali kako se imunitet još više može pojačati kod osoba koje su vakcinisane godinu dana nakon prebolovanog koronavirusa.

- Istraživanje pokazuje da se imunitet može još više pojačati kod rekonvalescentnih osoba vakcinacijom nakon godinu dana. To je rezultiralo stvaranjem više plazma ćelija, zajedno s povećanjem nivoa antitijela na SARS-CoV-2 koji je bio i 50 puta veći nego prije vakcinacije. Neke od plazma ćelija će vjerovatno biti 'regrutovane' da postanu memorijske plazme, iako to još treba formalno dokazati - zaključeno je u istraživanju.

Više o temi Koronavirus

HRVATSKI NAUČNIK
Đikić: Sad je najbolje vrijeme za vakcinisanje
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na