JEDNOGLASNA ODLUKA

EU usvojila dodatne sankcije Bjelorusiji, uključujući članove porodice Lukašenka

Nove sankcije će se odnositi na više od 86 pojedinaca i organizacija

Aleksandar Lukašenko. TASS

A. K.

21.6.2021

Ministri vanjskih poslova Evropske unije odobrili su dodatne sankcije protiv velikog broja bjeloruskih zvaničnika i organizacija, uključujući članove porodice autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka.

Spisak od 78 ljudi i osam organizacija, za koji se očekuje da će biti objavljen u službenom listu EU 21. juna, uključuje parlamentarce, tužioce, sudije i druge zvaničnike za koje Unija smatra da su "odgovorni za ozbiljna kršenja ljudskih prava i za ozbiljno podrivanje pravila zakona, kao i za represiju nad civilnim društvom i demokratskom opozicijom".


Predviđen niz mjera

Lukašenkov sin Dmitrij i supruga njegovog najstarijeg sina Lilija, takođe su na spisku za sankcije zbog "koristi i podrške režima Lukašenka".

Odluka o uvođenju sankcija usvojena je jednoglasno, javio je AFP.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozefom Boreljom (Josep Borrell) izjavio je pred sastanak da se uvode nove sankcije i da je predviđen i niz mjera čiji je cilj da se oslabi ekonomija te zemlje.

- Nećemo više sankcionisati samo pojedince. Sada ćemo uvesti i sektorske sankcije što znači da ćemo sada raditi na ekonomskim oblastima koje su od posebnog značaja za Bjelorusiju i za prihod režima - rekao je njemački šef diplomatije Hajko Mas (Heiko Maas).


Masovni protesti

Unija je sankcije Bjelorusiji počela da uvodi nakon spornih predsjedničkih izbora na kojima je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat.

Izbori, koje je opozicija smatrala namještenim, bili su okidač za masovne proteste u toj zemlji.

Nove sankcije će se odnositi na više od 86 pojedinaca i organizacija. Mnogi od tih zvaničnika su povezani sa prošlomjesečnim preusmjeravanjem leta aviona Ryanaira iz Atine za Viljnus na glavni grad Bjelorusije Minsk kada je uhapšen opozicioni aktivista.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.