U PADU BROJ ZARAŽENIH

Erdoan potvrdio da će Turska ublažiti epidemiološke mjere od 1. jula

U javnim institucijama i organizacijama primjenjivat će se normalno radno vrijeme

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Anadolija

21.6.2021

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da je Turska odlučna da dobru klimu koja je postignuta sa američkim predsjednikom Džo Bajdenom (Joe Biden) pretvori u korist za obje zemlje.

- Jačajući dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama na svim nivoima, odlučni smo u namjeri da predivnu klimu koju smo uspostavili s Bidenom pretvorimo u maksimalnu korist za naše države - kazao je Erdoan na konferenciji za medije nakon sastanka turskog kabineta u Ankari.


Ekonomski napredak

- Jedini zahtjev Turske je poštivanje njenih suverenih prava na svim političkim i ekonomskim poljima te podrška njenoj borbi protiv terorističkih organizacija - dodao je Erdoan.

Napomenuo je da je uvjeren da su otvorena vrata nove ere sa SAD.

- Vjerujemo da smo otvorili vrata nove ere sa SAD na pozitivnoj i konstruktivnoj osnovi - rekao je.

Istakao je da njegova zemlja nastavlja sa ekonomskim napretkom kao i prethodnih godina te da je broj zaposlenih u industrijskom sektoru u Turskoj dosegao najviši nivo u historiji države.


Ukida se policijski sat

Također je posebno pohvalio i kampanju vakcinacije protiv koronavirusa u Turskoj koja protiče vrlo efikasno od samog početka imunizacije.

- U posljednjih sedam dana smo država koja je dala najviše vakcina protiv koronavirusa u svijetu u odnosu na broj stanovnika - istakao je Erdoan.

Dotakao se i pitanja ukidanja epidemioloških mjera u narednom periodu nakon pada broja zaraženih koronavirusom u Turskoj.

- Od 1. jula u potpunosti ukidamo policijski sat kao i ograničenje za muziku. Također, od 1. jula u javnim institucijama i organizacijama primjenjuje se normalno radno vrijeme - rekao je Erdogan.

Naglasio je, također, da je "od životnog značaja da se svi kada dođu na red vakcinišu protiv koronavirusa"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.