UPOZORENJE

Predsjednik Filipina građanima: Ili se vakcinišite ili idete u zatvor

Njegova izjava kosi se sa ranijim porukama zdravstvenih zvaničnika da je vakcinacija dobrovoljna iako se na nju podstiče

Ad. A. / Rojters

Duterte: Upozorio nesavjesne građane

Foto: Agencije


Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte zaprijetio je zatvorskom kaznom onima koji odbiju da prime vakcinu protiv koronavirusa.

-Vi birate, vakcina ili ćemo vas poslati u zatvor - rekao je Duterte u televizijskom obraćanju, nakon izvještaja o slabom odzivu na vakcinaciju na nekoliko lokacija u glavnom gradu Manili.

Njegova izjava kosi se sa ranijim porukama zdravstvenih zvaničnika da je vakcinacija dobrovoljna iako se na nju podstiče, prenosi "Reuters".

-Nemojte me pogrešno shvatiti, u zemlji vlada kriza. Ogorčen sam na Filipince koji neće da poslušaju vladu - objasnio je Duterte.

Od 20. juna na Filipinima je potpuno vakcinisan 2,1 milion ljudi, što je vrlo mali napredak s obzirom na to da je vladin cilj da se do kraja godine imunizuje do 70 miliona osoba.

U zemlji koja ima 110 miliona stanovnika do sada je potvrđeno više od 1,3 miliona slučajeva korona virusa, a preminulo je više od 23.000 ljudi.

Više o temi Rodrigo Duterte

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na