MOSKVA

Putin kaže da želi partnerstvo sa Evropom na godišnjicu invazije nacista

Putin je također ponovio svoje prethodne izjave, rekavši da njegova zemlja "nikada neće dopustiti iskrivljavanje istine"

Vladimir Putin. AFP

Fu. M.

22.6.2021

Ruski predsjednik Vladimir Putin obilježio je 80. godišnjicu nacističke invazije na Sovjetski savez, prisjećajući se žrtve koje su tokom rata podnijeli Sovjeti, tvrdeći da je evropska sigurnost "dramatično degradirana" usred "eskalacije napetosti".

Odnosi Rusije sa Zapadom bili su na najnižoj tački od završetka hladnog rata nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krim 2014. godine

Rusija, nasljednica SSSR-a, također je bila zabrinuta zbog širenja NATO-a na istok nakon sloma komunističkog sistema u istočnoj Evropi krajem 1980-ih i početkom 1990-ih, smatrajući to sigurnosnom prijetnjom, prenosi RSE.

- 22. juni i dalje izaziva ogorčenost i tugu u srcima svih generacija, nanoseći bol zbog uništenih sudbina miliona ljudi, jer ono što su prošli u tim strašnim godinama doslovno je utisnuto u naša sjećanja - rekao je Putin nakon polaganja cvijeća na grob Neznanog vojnika na zidinama Kremlja.

Vladimir Putin. AFP

- Rusija podržava ideju oživljavanja punopravnog partnerstva s Evropom ... Čitav sistem evropske sigurnosti dramatično je degradiran. Napetosti eskaliraju, rizici nove trke u naoružanju postaju stvarni - rekao je Putin.

Putin je također ponovio svoje prethodne izjave, rekavši da njegova zemlja "nikada neće dopustiti iskrivljavanje istine" o Drugom svjetskom ratu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.