BJELORUSIJA

Lukašenko zapadnim susjedima: Dođite sebi dok nije kasno

Bjeloruski lider je pozvao da se svi zajedno zaustave kod posljednje crte, „jer će sutra biti kasno“

Aleksandar Lukašenko. Agencije

Fu. M.

23.6.2021

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je u svijetlu jačanja sankcionog pritiska na Minsk pozvao narode zapadnih zemalja koje se graniče sa republikom i Ukrajine da „dođu sebi“ i da izađu na kraj sa „poludjelim“ političarima koji su „izgubili dodir sa realnošću“.

- Obraćam se prije svega narodima naših susjednih zemalja – Poljacima, Litvancima, Latvijcima, Ukrajincima – osvijestite se dok nije kasno, dovedite u red političare koji su poludjeli i izgubili dodir sa realnošću - rekao je Lukašenko u Brestu na ceremoniji posvećenoj 80. godišnjici početka Velikog otadžbinskog rata.

Ranije živjeli kao susjedi

Prema njegovim riječima, region je i sada, „kao i prije 80 godina“, na ivici globalnog sukoba i zapitao se da li su susjedi naučili lekcije iz historije.

- Sankcije, provokacije… Sve hoću da pitam: da li to namjerno radite, hoćete da testirate čvrstinu granica i patriotizam nove generacije Bjelorusa? Hajde da probamo - istakao je bjeloruski lider.

Kako je istakao, ranije su države „živjele kao susjedi, dijelile parče hljeba“, a ljudi su posjećivali jedni druge.

Bjeloruski lider je pozvao da se svi zajedno zaustave kod te posljednje crte, „jer će sutra biti kasno“.

- Hajde da se zaustavimo kod te posljednje granice. Sutra će biti kasno. Zar je moguće da će se među Ukrajincima, Litvancima, Latvijcima i Poljacima prema kojima su se Bjelorusi oduvijek odnosili prijateljski, naći ti koji su spremni da žrtvuju svoj miran život radi bezumlja i ambicija pojedinih rukovodilaca tih država, političara koje je, u stvari, baš briga za naš narod i na svoje narode, njihove sudbine i državnost, našu bjelorusku državnost? - pita se Lukašenko.

Istina je na našoj strani

On je istakao da Bjelorusi svoju rodnu zemlju, nezavisnost i suverenitet neće nikome dati, da će izdržati „u svakom slučaju“. Bjeloruski lider je također dodao da se za Minsk savremeni svijet ne ograničava samo na EU – postoji „dovoljno odgovornih zemalja“ i cijelih regiona sa kojima će Minsk nastaviti da tijesno sarađuje.

- Istina je na našoj strani i mi smo nasljednici slavnog pokoljenja koje nam je podarilo život, slobodu i nezavisnost - poručio je Lukašenko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.