PREDSJDNIK RUSIJE

Putin: Sve turbulentniji geopolitički procesi

Pokušaji da se silom nametnu nečiji interesi i ojača nečija sigurnost na štetu sigurnosti drugih se i dalje nesmetano nastavljaju, istakao je Putin

Vladimir Putin. EPA

A. Ka.

23.6.2021

Geopolitički procesi širom svijeta postaju sve više turbulentni uprkos nekim pozitivnim signalima, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin prilikom videoobraćanja učesnicima Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti, prenosi agencija Tass u srijedu i dodaje kako je čelnik najveće države svijeta naveo kako se nastavlja erozija međunarodnog prava.

- Pokušaji da se silom nametnu nečiji interesi i ojača nečija sigurnost na štetu sigurnosti drugih se i dalje nesmetano nastavljaju - istakao je Putin u videu koji je objavljen i na zvaničnoj stranici Kremlja.

Zajednički odgovor

On smatra kako su rješenje najvažnijih problema današnje vojne i političke agende, kao i produktivna potraga za efikasni zajednički odgovor na zajedničke izazove, ključni za „jačanje sigurnosti na planeti i za održivi razvoj“.

- Regionalni oružani sukobi, opasnosti proliferacije oružja za masovno razaranje, aktivnosti prekograničnih kriminalnih grupa, šverc drogom i cyberkriminal stvaraju nam veliku zabrinutost - nastavio je ruski lider.

On je istakao da obim i globalna priroda ovih izazova zahtijevaju da sve države ulože zajedničke napore, a njihov kolektivni rad mora biti zasnovan na međunarodnom pravu i na ciljevima i principima Povelje UN-a.


Nova pravila

- Sva nova pravila trebaju biti formulisana pri UN-u, svi drugi putevi će dovesti do haosa i nepredvidljivosti. Od nastanka, UN je bio i ostao osnova sistema međunarodnih odnosa i glavni cilj ove međunarodno priznate organizacije je sprečavanje sukoba globalnih razmjera, novog svjetskog rata - poručio je predsjednik Rusije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.