UPOZORENJE

Evropska zdravstvena agencija: Delta soj će na ljeto dominirati Evropom

Vrlo je vjerojatno da će se delta varijanta rasprostraniti tokom ljeta, posebno među mlađom populacijom

Oksfordski naučnici analizirali su učestalost reinfekcije. EPA

A. Ka.

23.6.2021

Delta varijanta koronavirusa, prvi put otkrivena u Indiji, znatno će se proširiti Evropom na ljeto, upozorila je u srijedu evropska zdravstvena agencija.

Delta varijanta (B.1.617.2) je od 40 do 60 posto zaraznija od alfa (B.1.1.7) varijante virusa, prvi put otkrivene u Engleskoj, objavio je Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Ta evropska agencija sa sjedištem u Štokholmu očekuje da će se 70 posto novih slučajeva zaraze koronavirusom u Evropskoj uniji, Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu do početka avgusta odnositi na delta varijantu.

Do kraja avgusta taj će postotak iznositi 90 posto, prenosi agencija Reuters.

- Vrlo je vjerojatno da će se delta varijanta rasprostraniti tokom ljeta, posebno među mlađom populacijom koja nije određena za vakcinisanje - rekla je direktorica ECDC-a Andrea Ammon.

Oksfordski naučnici analizirali su učestalost reinfekcije tom varijantom kod ljudi koji su preboljeli Covid-19, a rezultate su objavili prošle sedmice.

Učestalost se pokazala osobito visokom kod osoba koje su bile zaražene beta i gama varijantama, koje su nastale u Južnoj Africi odnosno Brazilu.

No istraživanje s Oksforda pokazalo je i da su vakcine Pfizer i AstraZeneca učinkovite protiv delta varijante i pružaju visoku zaštitu od 90 posto od hospitalizacije, prenosi Reuters.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.