TRZAVICE U ODNOSU

CNN: Ivanka Tramp i njen muž sve se više ograđuju od Donalda i njegovog kukanja

Jedan od glavnih uzroka udaljavanja je Trampovo neprestano prigovaranje i njegova nesposobnost da okrene novu stranicu

Jared, Donald i Ivanka. Agencije

A. K.

23.6.2021

Bivši američki predsjednik ni dalje ne prestaje sa svojim žalopojkama, a izgleda da ovakvi postupci Donalda Trampa (Trump) udaljavaju od njega dvoje ljudi koji su mu bili najbliži tokom mandata u Bijeloj kući: kćerku Ivanku Tramp i zeta Jareda Kushnera.

Ponekad se bivši predsjednik satima žali na "ukradene" izbore 2020. godine, a ponekad ima ispade tokom rasprave o svom povratku na političku scenu. Mada još uvijek ima svoju publiku, jaz između Trampa i njegove kćerke zeta iz sedmice u sedmicu postaje sve veći, navodi CNN koji to temelji na izjavama 12 bivših dužnosnika Trampove administracije, porodičnih prijatelja, poznanika i članova tima.

Jedan od glavnih uzroka ovom udaljavanju jest Trampovo neprestano prigovaranje i njegova nesposobnost da okrene novu stranicu.

Poznanici Ivanke Tramp kazali su kako ona pokušava sa sebe otresti sve zavrzlame koje su išle uz poziciju njenog oca u Bijeloj kući i da radi na jednostavnijem i privatnijem životu. Rekli su kako balansira na tankoj liniji između očevog zagrljaja i distanciranja od njegovih laži o izbornoj prevari.


Sve manje zajedničkih trenutaka

Mada su Ivanka Tramp i Jared Kushner veći dio posljednjih pet i pol godina proveli u blizini Donalda Trampa, bili su rijetko viđeni s njim tokom njegove godišnje selidbe iz Mar-a-Laga na Floridi u vikendicu u privatnom golf-klubu.

- Nisu prisustvovali uobičajenim proljetnim i ljetnim događanjima u Mar-a-Lagu - rekao je jedan porodični prijatelj.

Istovremeno je postao sve očitiji i jaz između Donalda Trampa i Jareda Kushnera, prijašnjeg voditelja Trampovih političkih aktivnosti. Navodno je Kushner u posljednje vrijeme rijetko posjećivao Mar-a-Lago, u prosjeku jednom u tri do četiri sedmice.

Naime, nakon napuštanja Vašingtona, Kushner i Ivanka Trump preselili su se u višespratnicu u Miamiju kako bi ondje živjeli do izgradnje svoje vile na obližnjem privatnom otoku te nisu više bili toliko fizički blizu bivšem predsjedniku. No neki smatraju da geografska udaljenost nije glavni razlog "udaljavanju", nego da je Kushner želio pobjeći od konstantnih Trampovih žalopojki i njegovih revnih navijača.

Neki od Trampovih najpouzdanijih savjetnika su ga otprilike sredinom marta počeli nagovarati da u tim dovede nekoga tko bi mogao nadgledati svakodnevne političke aktivnosti, pomagati u organizaciji sastanaka i pri prikupljanju sredstava.

- Mislim da se ne može reći da mu je trebao novi Jared, ali je definitivno postojao osjećaj da nedostaje neki dio slagalice -rekao je bivši dužnosnik Bijele kuće.

Zbog nedostatka doprinosa svoje starije kćeri i njenog supruga, Tramp se izolirao od njihovog utjecaja, mada, kako tvrdi osoba bliska Kushneru, oni "još uvijek razgovaraju telefonom". Sada se Tramp sve češće kreće u društvu kruga savjetnika koji se uvijek mijenja.


Izgubio povjerenje

Tramp je navodno postao pomalo sumnjičav prema ​​Kushnerovom političkom doprinosu. Jedna osoba koja je tokom posljednje dvije sedmice razgovarala s bivšim predsjednikom ispričala je kako se Tramp požalio na Kushnerovo sklapanje ugovora za knjigu jer smatra kako će njegov zet iskoristiti tu priliku da sebi prepiše neka njegova postignuća.

Drugi izvor navodi kako je Tramp zapravo ljubomoran na Kushnerovu knjigu jer tek treba sam napisati nešto o svom mandatu.

- Uvijek je bio sumnjičav prema Jaredu - rekao je izvor, dodajući kako je Tramp već ranije umanjio Kushnerovu ulogu u nekim ključnim političkim potezima koje je donio kao predsjednik, uključujući mirovne sporazume na Bliskom istoku i reviziju kaznenog pravosuđa.

- Nije tajna da Tramp ne voli kada drugi dobivaju pozornost za nešto što smatra da je on omogućio - rekao je jedan drugi bivši dužnosnik Trampove administracije.

S druge strane, neki Trampovi saradnici osporavaju to da je bivši predsjednik javno govorio o svojim sumnjama spram Kushnera, napominjući da ga je nekoliko pisaca koji su pisali knjigu o Trampu i razgovarali s njim izravno pitalo krivi li Kushnera za njegov izborni poraz. Tramp je na to svaki put odgovorio definitivnim – ne.

Neke osobe bliske Kushneru također se smiju na ideju da se između Trumpa i njegovog zeta stvara sve veći jaz. Navode da je Trump takav kakav jest i da je ponekad provokativan te da se Kushner odavno navikao na takve Trumpove reakcije i da mu to ne smeta.

- Zna da Tramp cijeni njegove uspjehe -  rekla je osoba bliska Kushneru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.