SASTANAK U RIMU

Ministri vanjskih poslova Amerike i Izraela u nedjelju o primirju Izraela i Hamasa

Od 10. do 21. maja poginulo je 260 Palestinaca u izraelskim zračnim napadima na Gazu

A. K.
  • Entoni Blinken i Jair Lapid

    Entoni Blinken i Jair Lapid

    Foto: Avaz


Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken sastat će se u nedjelju u Rimu s novim izraelskim ministrom vanjskih poslova Jairom (Yair) Lapidom, rekao je neimenovani američki dužnosnik.

Lapid, član vlade koju vodi novi premijer Naftali Benet (Bennett), iskoristit će Blinkenovu posjetu Italiji, koji je trenutno na evropskoj turneji, kako bi se sastao s njim, dodao je taj izvor.

Dvojica lidera će razgovarati o izgledima za očuvanje primirja između Izraela i Hamasa, nakon sukoba u maju. Od 10. do 21. maja poginulo je 260 Palestinaca u izraelskim zračnim napadima na Gazu, objavile su lokalne vlasti.

U Izraelu je u raketiranju iz Gaze poginulo 13 ljudi, među njima jedan vojnik, objavili su policija i vojska.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) odmah je htio uspostaviti veze s novom izraelskom vladom, raznorodnom koalicijom koja je prekinula dvanaestogodišnju vladavinu Benjamina Netanjahua (Netanyahu). Blinken treba razgovarati i o pregovorima koji se trenutačno vode u Beču radi povratka Sjedinjenih Država u ugovor o iranskom nuklearnom programu iz kojeg se povukla administracija Donalda Trampa (Trump).

Njemačka, sudionica tih pregovora, rekla je da je optimistična u vezi s mogućnošću postizanja dogovora u skoroj budućnosti.

Više o temi Antony Blinken

NA VRH

Podijeli članak na