TELEFONSKI RAZGOVOR

Erdoan i Putin o rješavanju sirijske krize

Naglašen je značaj zajedničkih aktivnosti ruskih i turskih oružanih snaga s ciljem

Vladimir Putin i Erdoan. Anadolija

A. K.

24.6.2021

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) telefonom je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U saopćenju Kremlja navedeno je da su Erdoan i Putin razgovarali o odluci Rusije da ponovo pokrene zračni saobraćaj s Turskom i početku isporuke ruske vakcine "Sputnjik V".

Razgovarali su i o najnovijoj situaciji u vezi sa situacijom u regiji Karabah, a rad tursko-ruskog zajedničkog promatračkog centra ocijenjen je pozitivnim.


Ekonomska saradnja

Predsjednik Turske je izrazio podršku naporima Rusije da se osigura potpuna provedbu sporazuma predviđenih deklaracijama čelnika Rusije, Armenije i Azerbejdžana od 9. novembra 2020. i 11. januara 2021. godine.

U saopćenju se navodi da su dvojica lidera potvrdili spremnost za nastavak koordinacije, uključujući ekonomski razvoj i obnovu prometne infrastrukture u regiji.

Erdogan i Putin su razgovarali i o pitanjima vezano za rješavanje sirijske krize.


Održavanje kontakata

- Naglašen je značaj zajedničkih aktivnosti ruskih i turskih oružanih snaga s ciljem sprečavanja eskalacije tenzija u Idlibu i na sjeveroistoku zemlje te u borbi protiv terorističkih grupa koje su ostale u tim regijama - saopćeno je iz Kremlja.

Dvojica predsjednika su se složili da nastave održavati lične kontakte i u narednom periodu.

Putin je također s Erdoganom podijelio i dojmove o sastanku koji je nedavno održao s američkim predsjednikom Joe Bidenom u Ženevi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.