EVROPSKI PARLAMENT

Usvojena rezolucija za osiguranje prava na legalan abortus

Također se navodi da je neophodno usvojiti regulative za zaštitu prava transeksualnih osoba i bolje seksualno obrazovanje za djecu

Evropski parlament. Arhiv

Srna

24.6.2021

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su rezoluciju u kojoj pozivaju članice EU da osiguraju pravo na legalan i bezbjedan abortus kako bi se poboljšalo seksualno i reproduktivno zdravlje žene.

U neobavezujućoj rezoluciji usvojenoj sa 378 glasova "za" i 255 "protiv" navodi se da je pandemija ograničila pristup brojnim uslugama od ključne važnosti za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava žene, što ukazuje na to da je pandemija uticala mnogo više na žene nego na muškarce.

Rezolucija poziva članice EU da pojačaju redovne zdravstvene preglede građana, poboljšaju pristup kontraceptivnim i tretmanima oplodnje. U rezoluciji se navodi da je neophodno usvojiti regulative za zaštitu prava transeksualnih osoba i bolje seksualno obrazovanje za djecu.

Glasanje je uslijedilo nakon žestoke diskusije u Evropskom parlamentu, a poslanici su glasali o više od 50 amandmana na rezoluciju. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.