DOGVORENI PROJEKTI

Bajden: Uložit ćemo više od bilion dolara u infrastrukturu

Ovaj sporazum znači milione dobro plaćenih radnih mjesta, no oni su i pokazatelj nama, ali i svijetu, da je američka demokratija učinkovita, rekao je

Džo Bajden. AFP

A. K.

24.6.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) objavio je da je sa senatorima dogovoreno ulaganje 1.2 biliona američkih dolara u infrastrukturne projekte poput prometnica, a što je jedan od njegovih ključnih ciljeva domaćih ciljeva koji će pokrenuti privredu.

- Imamo sporazum - rekao je Bajden novinarima stojeći uz demokratske i republikanske senatore koji su pisali prijedloge infrastrukturnih radova nakon čega su slijedili mjeseci pregovora sa zastupnicima.

Prihvaćeni projekti čine gotovo dvije trećine novca koja je Bajden zatražio. Obuhvaćaju 312 milijarda dolara ulaganja u transportne projekte, uključivo prometnice, mostove, zračne luke te 266 milijarda u druge projekte poput ulaganja u vodoprivredni sustav i širokopojasni internet.

No dogovor nije obuhvatio ključne prioritete samog Bajdena i progresivnih demokrata koje on naziva ljudskom infrastrukturom, a riječ o javnom novcu za stanovanje te za zdravstvenu i skrb o djeci. Demokrati koji vrlo tankom većinom kontroliraju Kongres žele ta područja uključiti u nove pakete koje će nastojati progurati kroz Senat bez glasova republikanaca.

- Ovaj sporazum znači milione dobro plaćenih radnih mjesta, no oni su i pokazatelj nama, ali i svijetu, da je američka demokratija učinkovita i zato je to velik korak naprijed za našu zemlju - rekao je Bajden u Bijeloj kući.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.