SUDSKA ODLUKA

Trampovom advokatu Rudiju Đulijaniju privremeno oduzeta licenca za rad u pravosuđu

Zemlja je podijeljena zbog neprestanih napada na legitimitet izbora 2020. godine i našeg predsjednika Džoa Bajdena, napisale su sudije u odluci

Đulijani i Tramp: Neuspjela teza o ukradenim izborima. Avaz

Ad. A. / Index.hr

25.6.2021

Rudiju Đulijaniju jučer je oduzeta licenca za rad u pravosuđu, a sudsko vijeće presudilo je da je bivši gradonačelnik Njujorka prekršio svoju zakonsku zakletvu iznoseći "dokazano lažne" tvrdnje o predsjedničkim izborima 2020. godine u ime bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, piše Index.hr.

Peteročlano vijeće Vrhovnog suda na Menhetnu zaključilo je u 33 stranice dugoj presudi da Đulijanijevo zagovaranje u cijelosti osporene tvrdnje da su izbori ukradeni od Trumpa "prijeti javnom interesu" te urušava vjeru u američku demokratiju.

-Riječ je o ozbiljnim prekršajima. Zemlja je podijeljena zbog neprestanih napada na legitimitet izbora 2020. godine i našeg predsjednika Džoa Bajdena - napisale su sudije.

Suspenzija, koja odmah stupa na snagu, zasad je privremena.

Međutim, "s obzirom na tok daljih postupaka", sudije su sugerirale da bi Đulijaniju licenca za rad u pravosuđu u Njujorku mogla biti trajno oduzeta.

Đulijani i njegov advokat Bob Kostelo nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.