POZVALI GA DA IZAĐE IZ EU

Orban oštro ukoren na samitu EU zbog prava LGBT-a

Kako prenosi evropski izvor, Šveđanin Stefan Loefven upozorio je da njegovi građani ne žele "slati novac zemlji" koja tako postupa jer su sredstva EU velika pomoć za Mađarsku

Orban: Da li će povući homofobni zakon. Agencije

Ad. A. / Hina

25.6.2021

Mađarski premijer Viktor Orban jučer je oštro ukoren na sastanku na vrhu EU zbog zakona koji je Budimpešta donijela, a ocijenjen je homofobnim. Nizozemski premijer predložio mu je čak da izađe iz Europske unije.

Sporni zakon koji je početkom večeri zaokupio čelnike potaknuo je sedamnaest zemalja članica, pa tako Francusku, Njemačku, Nizozemsku, Španjolsku i Italiju, da u pismu pozovu čelnike EU Charlesa Michela i Ursulu von der Leyen te glavnog sekretara UN-a Antonija Guterresa (gost na samitu) da osiguraju poštovanje evropskih vrijednosti.

Luksemburški premijer Xavier Bettel predbacio je suverenističkom čelniku da je prekoračio "crvenu crtu". "Biti homoseksualac nije izbor. Biti homofob jest", rekao je Belgijanac Alexander De Croo, prenosi evropski izvor.

Zakon predviđa da "pornografija i sadržaji koji promiču rodni identitet različit od spola po rođenju, promjenu spola i homoseksualnost ne smiju biti dostupni mlađima od 18 godina".

Kako prenosi evropski izvor, Šveđanin Stefan Loefven upozorio je da njegovi građani ne žele "slati novac zemlji" koja tako postupa jer su sredstva EU velika pomoć za Mađarsku (4.48 posto BDP-a u 2019.).

Nizozemski premijer Mark Rutte otvoreno je rekao da Mađarska s takvim zakonom "nema više šta raditi u Evropskoj uniji".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.