POJAŠNJENO

Koliko su česta tornada u Evropi

Smatra se da ih se godišnje širom Evrope pojavi nekoliko stotina tornada

Ad. A. / BBC

Tornado ostavio pustoš

Foto: Agencije


Češku je sinoć pogodio razorni tornado. Nekoliko gradova i sela je sravnjeno sa zemljom. Zasad je potvrđena smrt troje ljudi, a više od 200 ih je povrijeđeno.

Vijesti o razornim tornadima koji za sobom ostavljaju pustoš obično dolaze iz Amerike pa se mnogi na društvenim mrežama pitaju koliko su česti u Evropi.

Kako piše BBC-jev prognostičar Ben Rih, tornada u Evropi nisu toliko rijetka koliko se možda čini. Smatra se da ih se godišnje širom kontinenta pojavi nekoliko stotina. No, egzaktne procjene variraju, jer se neki pojave u rijetko naseljenim područjima pa ih nito ni ne prijavljuje.

Tornada su, inače, prijavljena na svim kontinentima na Zemlji izuzev Antarktike, iako su i na tom ledenom kontinentu teoretski moguća.

No, najviše tornada pojavljuje se u SAD-u, u prosjeku više od 1.000 godišnje. Ta zemlja ujedno prijavljuje i najviše razornih pijavica na svijetu.

Naime, blizina toplom i vlažnom Meksičkom zaljevu u kombinaciji s planinskim krajolikom stvara savršene uvjete za stvaranje „superćelijskih oluja“, a upravo iz takvih oluja nastaju tornada.

Više o:

Češka Tornado
NA VRH

Podijeli članak na