NAKON INCIDENATA

Rusija optužuje Veliku Britaniju i SAD za pokušaj izazivanja sukoba u Crnom moru

Vašington i London negiraju realnost, oni pokušavaju isprovocirati sukob, Rjabkov

HMS Defender: Lociran u Crnom moru. Agencije

Ad. A. / Fena

25.6.2021

Rusija je optužila Veliku Britaniju i Sjedinjene Američki Države u petak za pokušaj da izazovu novi sukob u Crnom moru i saopćila je da će braniti svoje granice svim raspoloživim sredstvima, uključujući i vojnom silom.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov to je izjavio dan nakon što je Moskva upozorila Britaniju da će bombardovati brodove njene mornarice u Crnom moru ukoliko, kako tvrdi, ponove provokativne akcije kod obale Krima koga je Rusija anektirala.

Ruska novinska agencija RIA navela je riječi Rjabkova da Vašington i London izazivaju napetosti u regiji nepriznavanjem Krima kao dijela Rusije.

Rusija smatra poluotok dijelom svoje teritorije. Ona je anektirala Krim u 2014., ali je međunarodno priznat kao dio Ukrajine.

- Vašington i London negiraju realnost, oni pokušavaju isprovocirati sukob. To su ruske teritorijalne vode, to je ruska granica. Mogu potvrditi da ćemo ih braniti svim raspoloživim sredstvima, uključujući i vojna - kazao je on.

Rusija je saopćila u srijedu da je ispalila hice upozorenja i izbacila je bombe na putanju britanskog ratnog broda kako bi ga protjerala iz voda Crnog mora kod obala Krima.

Britanija je odbacila rusku verziju incidenta. Saopćila je kako vjeruje da su svi ispaljeni hici dio ruske "topovske vježbe" i da nikakve bombe nisu izbačene.

Također je navela da je britanski razarač, „HMS Defender“, plovio kroz "ukrajinske vode".

Rusko ministarstvo odbrane odvojeno je saopćilo da je pokrenulo zajedničke mornaričke i zrakoplovne vježbe u istočnom Mediteranu, gdje Moskva upravlja zračnom bazom na sirijskoj obali, prenosi Rojters.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.