PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Makron: Vidjet ću se s Putinom i bez samita EU

Najvažnije je ostati jedinstven. Podjele nas slabe, poručio je Makron

Makron: Nastavit ću viđam Putina. Arhiv

N. Aj.

26.6.2021

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) branio je jučer propali pokušaj Francuske i Njemačke da održe samit sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Lideri država istočne Evrope su oborili tu inicijativu za koju smatraju da bi poslala pogrešnu poruku Moskvi.

Sastanak koji su predložili Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel, koji posljednjih godina nastoje da zauzmu manje svađalački stav prema Rusiji, podijelio je lidere okupljene u Briselu duž stare linije istok-zapad.

Makron je rekao da je taj predlog izazvao dugačku i tešku raspravu, ali da smatra da pitanje samita nije prioritet.

- Nije bilo konsenzusa za brzi samit. Prema mom mišljenju, to nije tragedija. Najvažnije je ostati jedinstven. Podjele nas slabe - rekao je Makron na konferenciji za novinare.

On je dodao da nije opsjednut samitom sa 27 lidera.

- Iskren da budem, nije mi potreban samit EU da bih vidio Vladimira Putina. Vidio sam se sa njim nekoliko puta kao predsjednik i nastavit ću da ga viđam - rekao je predsjednik Francuske.

Ostalim liderima EU rekao je da nisu izrazili iste primjedbe kada se predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) sastao s Putinom.

- Vidjeli smo da se predsjednik Bajden sastao s Putinom prije nekoliko sedmica. Rekao sam mojim prijateljima za stolom: "Nije tražio vaše mišljenje. I nije vas šokiralo to što su se oni sastali. Mi smo ovdje čudni” - rekao je Makron.

Samiti EU sa Rusijom su suspendirani nakon što je Moskva pripojila Krim u martu 2014., a Zapad uveo sankcije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.