RAZGOVOR

Adi Ćerimagić za "Avaz" o novom programu CDU-a: Koju će politiku u BiH voditi Šmit

Žele da zemlje zapadnog Balkana provode reforme, ali u ovom trenutku punopravno članstvo tim zemljama ne mogu dati, objašnjava Ćerimagić

Razgovarao: Danijal Hadžović

28.6.2021

Ćerimagić: Šmitova politika će zavisiti od EU i Njemačke. Arhiv

Vladajuće sestrinske stranke u Njemačkoj CDU i CSU objavile su „Program za stabilnost i obnovu - Zajedno za modernu Njemačku“, koji se bavi mnogim aspektima i politikama, uključujući i zapadni Balkan.

Adi Ćerimagić, ekspert za EU iz NO Inicijativa za evropsku stabilnost (ESI) iz Berlina, u razgovoru za „Avaz“ ističe kako u ovom programu vodeća njemačka stranka jasno naglašava šta će biti temeljne odrednice njihove politike prema našem regionu.


Produbljivanje odnosa

- Dobra vijest je da je zapadni Balkan dio programa i da oni u njemu ističu perspektivu punopravnog članstva za države regiona. Međutim, glavna poruka je da CDU i CSU ne vide prostor za proširenje EU, iz razloga što misle da je unutrašnja reforma EU u ovom trenutku jedini prioritet. Oni vrlo jasno kažu da žele ući u proces produbljivanja odnosa sa zemljama zapadnog Balkana, da žele da zemlje zapadnog Balkana provode reforme, ali u ovom trenutku ne mogu dati punopravno članstvo tim zemljama - objašnjava Ćerimagić.

On smatra da je ovakva politika mač s dvije oštrice, jer zbog nemogućnosti punopravnog članstva zemlje regiona se sve više udaljavaju od EU.

- Treba samo pogledati Srbiju i Crnu Goru pa vidjeti kakav je rezultat kada dvije zemlje, koje prođu kroz proces proširenja, kandidatski status, otvaranje pregovora, poglavlja, vide da članstvo u EU nije u kartama. Onda slijedi potpuni zastoj u reformama, vladavini prava, demokratskim reformama. To je opasno za EU jer otvara mogućnost da ostane bez ikakvog utjecaja na zapadnom Balkanu - smatra Ćerimagić.

Šmit i Njemačka

Značajna je svakako i činjenica da novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) dolazi upravo iz CDU/CSU grupacije te da bi njegovi potezi mogli biti direktno vezani uz program njegove stranke. Ipak, Ćerimagić naglašava da postoji mnoštvo faktora koji će odrediti djelovanje visokog predstavnika.

- Mislim da će politika Šmita uveliko zavisiti od šire politike Njemačke i EU prema zapadnom Balkanu. Ukoliko to ostane nejasno, nedorečeno, onda ćemo nastaviti da gledamo tu nejasnu politiku EU i nesposobnost da se nose s izazovima - ističe Ćerimagić.

Zeleni i Balkan

Iako su u jednom trenutku, nakon najave Angele Merkel da definitivno odlazi s čela vlade, Zeleni, prema anketama, bili najpopularnija stranka u Njemačkoj, većinsku podršku, prema posljednjim istraživanjima, ponovo ima CDU. Uprkos tome što pojedini smatraju da bi u slučaju koalicije Zelenih i CDU/CSU novi partner insistirao na snažnijoj integraciji EU sa zapadnim Balkanom, Ćerimagić navodi da bi njihova moć i u tom slučaju bila bitno ograničena.

- Zelenima su važnije vrijednosti u smislu ljudskih prava, demokratije, vladavine prava, njima je važno da kažu da države zapadnog Balkana imaju perspektivu članstva u EU - tvrdi Ćerimagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.