NAKON SPORAZUMA U BEČU

Izraelski ministar vanjskih poslova: Ozbiljno smo rezervirani spram dogovora s Iranom

Narušen je uravnotežen odnos Izraela s dvjema glavnim strankama i "sada ćemo te greške zajedno ispraviti, kaže Lapid

Ad. A. / Hina

Lapid: Normalizirati odnose sa SAD

Foto: Agencije


Novi izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu je u Rimu poručio da je Izrael "ozbiljno rezerviran" spram iranskog nuklearnog sporazuma sklopljenog u Beču.

-Izrael ima ozbiljne rezerve spram iranskog nuklearnog sporazuma koji je sklopljen u Beču. Smatramo da se o tim nesuglasicama treba raspravljati izravno, a ne na konferencijama za medije - rekao je izraelski ministar uoči sastanka s američkim državnim sekretaromu Rimu.

Novi izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid i američki državni sekretar Antony Blinken na svom prvom sastanku održanom uživo u Rimu imali su vrlo pozitivan i topao razgovor, po američkim dužnosnicima.

"Izrael je narušio odnos s SAD-om, ispravit ćemo to"

Glavne teme su bile odgovor o iranskom nuklearnom programu američkim i izraelskim sporazumima o normalizaciji odnosa s državama Perzijskog zaljeva, te humanitarna pomoć Gazi i status istočnog Jeruzalema, što su pitanja koja su pokrenula posljednji val nasilja između Izraelaca i Palestinaca u maju.

Lapid je u Rimu također poručio da će Izrael raditi na poboljšanju odnosa s SAD-om.

-Posljednjih nekoliko godina pravljene su greške". Narušen je uravnotežen odnos Izraela s dvjema glavnim strankama i "sada ćemo te greške zajedno ispraviti - poručio je Lapid.

Normalizacija odnosa

Blinken je u nedjelju izjavio da SAD podržava izraelske sporazume o normalizaciji odnosa, no napomenuo je da oni ne mogu zamijeniti angažman Izraelaca i Palestinaca na rješavanju sporova između dvije strane.

Iran i SAD neizravno vode razgovore o ponovnom aktiviranju nuklearnog sporazuma. Sporazum je sklopljen 2015. godine između Teherana i vodećih svjetskih sila koje su, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija, nametnule ograničenja iranskih nuklearnih aktivnosti.

Novi izraelski premijer Naftali Bennett priklonio se stavu svog prethodnika, Benjamina Netanyahua, koji se protivio iranskom nuklearnom sporazumom iz 2015. smatrajući da su nametnuta ograničenja "prelabava".

Više o temi Izrael

Više o:

Izrael SAD Iran
NA VRH

Podijeli članak na