OPASNO PO ŽIVOT

Toplotni val u Kanadi i SAD ruši rekorde: Izmjereno i do 47 stepeni

Toplije je u dijelovima na zapadu Kanade nego u Dubaiju

Stanovnici Portlana u Oregonu spas od vrućine traže u rijekama. AFP

A. J.

28.6.2021

Temperaturni rekordi pali su danas na zapadu Kanade, koju je pogodio val vrućine, kao i na pacifičkoj sjeverozapadnoj obali SAD, javljaju novinske agencije.

Više od 40 novih temperaturnih rekorda zabilježeno je u Britanskoj Kolumbiji tokom vikenda, posebno u skijaškom mjestu Vistler. Liton, također u Britanskoj Kolumbiji, sada drži apsolutni rekord u Kanadi s 46.6 Celzijevih stepeni, objavila je agencija "Environment Canada".


Ranije zabilježena najviša temperatura u Kanadi bila je 45 stepeni u dva grada u Saskačevanu 5. jula 1937. Tokom ove sedmice očekuje se nastavak visokih temperatura. "Environment Canada" objavila je upozorenje za Britansku Kolumbiju, Albertu i nekoliko dijelova Saskačevana, Jukona i Sjeverozapadnih teritorija, javlja Hina.

- Produženi, opasan i historijski val vrućine nastavit će se čitave sedmice - upozorila je agencija.

- Toplije je u dijelovima na zapadu Kanade nego u Dubaiju - rekao je Dejvid Filips (David Phillips), njen glavni klimatolog.

S druge strane granice, američke meteorološke službe također su objavile upozorenja zbog opasnog vala vrućine, koji je najjače pogodio države na sjeverozapadu, Vašington i Oregon.

Temperature su se popele na svoje najviše nivoe od 44 Celzijeva stepen u najvećem gradu u Oregonu, Portlandu, potaknuvši potražnju za ledom i klima-uređajima, dok su mnogi restorani i barovi bili prisiljeni zatvoriti svoja vrata.

Okrug Multnomah, u koji spada i Portland, otvorio je 11 hitnih skloništa za hlađenje, većinu u javnim bibliotekama, gdje su stanovnici bez klima-uređaja mogli pobjeći od nesnosne vrućine.

- Ovo je vrućina opasna po život - istaknula je u saopćenju zdravstvena zvaničnica okruga Dženifer Vajns (Jennifer Vines).

Guvernerka Kejt Braun (Kate Brown) olakšala je mjere pozorištima, bazenima i trgovačkim centrima uoči vala vrućine. Bazeni su se pokazali kao popularan izbor za mnoge koji su tražili rashlađivanje, kao i javne fontane. Savezne države Oregon i Vašington inače su tipično umjerene regije gdje su mnogi domovi i prodavaonice dugo mogli biti bez rashladnih uređaja, javlja Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.