REAKCIJA MINSKA

Bjelorusija pozvala svog stalnog predstavnika u EU na konsultacije

Minsk je također započeo postupak za suspenziju sporazuma o readmisiji između EU i Bjelorusije

Aleksandar Lukašenko. Agencije

Fu. M.

28.6.2021

Bjelorusija kaže da su pozvali svog stalnog predstavnika u Evropskoj uniji na konsultacije nakon što je Brisel uveo ekonomske sankcije kao odgovor na prisilno preusmjeravanje putničkog aviona za Minsk prošlog mjeseca. Nakon slijetanja aviona "Ryanaira" uhapšeni su novinar i njegova djevojka, piše RSE.

U izjavi objavljenoj na Facebooku 28. juna ministarstvo vanjskih poslova predložilo je da EU predstavnik u Minsku ode na konsultacije.

Također je rečeno da će onima koji su odgovorni za sankcije usmjerene ka ključnim sektorima bjeloruske ekonomije i glavnim izvorima prihoda režima lidera Aleksandra Lukašenka, biti zabranjen ulazak u Bjelorusiju.

Optužujući EU da koristi sankcije “kao alat za nametanje pritiska na suverenu i nezavisnu državu,” ministarstvo je navelo da Minsk obustavlja svoje učešće u programu Istočnog partnerstva, koji traži bližu saradnju između EU i šest bivših sovjetskih republika: Armenije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

Minsk je također započeo postupak za suspenziju sporazuma o readmisiji između EU i Bjelorusije, navedeno je u ministarstvu uz dodatak da će takav potez “negativno uticati na saradnju sa Evropskom unijom u smislu borbe protiv ilegalnih migracija i organizovanog kriminala.”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.