ITALIJA DOMAĆIN

Održava se sastanak Koalicije za borbu protiv ISIL-a, SAD predsjedava

Ovom događaju prisustvuje turski ministar vanjskih poslova, zajedno s talijanskim i američkim kolegama, šefom NATO-a i drugim zvaničnicima

Sastanku prisustvuje više od polovine Koalicije, koju čine 83 članice. Anadolija

Anadolija

28.6.2021

Ministarski sastanak Globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a počeo je danas u glavnom gradu Italije, Rimu.

Domaćin sastanka koalicije za borbu protiv terorističke organizacije ISIL je Italija, a na ministarskom nivou prisustvovat će mu više od polovine Koalicije koju čine 83 članice, a predsjedava SAD.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavšolu (Cavusoglu) prisustvuje sastanku, zajedno sa ministrom vanjskih poslova zemlje domaćina Luiđijem Di Majom (Luigijem Di Maio), američkim državnim sekretarom Entonijem (Antony) Blinkenom i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.


Nastavak borbe

Govoreći na početku sastanka, Di Majo rekao je da je teroristička organizacija ISIL poražena kada je u pitanju gubitak teritorije, ali da se ne može u potpunosti iskorijeniti. Dodao je da bi Italija, budući da ostaje još puno posla, mogla povećati svoje učešće u NATO misijama u Iraku.

Blinken je rekao da su postignuti značajni uspjesi protiv ISIS-a i pozivajući na saradnju, naglasio je da još uvijek treba postići napredak.


Predanost stabilizaciji

Sastanak u Rimu prvi je događaj koji je oranizovan "licem u lice" od izbijanja pandemije koronavirusa, s ciljem potvrde da su članovi Koalicije na istoj strani u pogledu apsolutnog poraza terorista ISIL-a, ali kako bi se pokazala i njihova predanost stabilizaciji na oslobođenim područjima Sirije i Iraka.

Na sastanku će se, na zahtjev Italije, razgovarati i o prijetnji koju predstavljaju terorističke organizacije povezane s DAESH/ISIS-om u Sahelu i raznim regijama Afrike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.