"MORSKI POVJETARAC 2021"

Ukrajina i SAD započinju vojne vježbe u Crnom moru, Rusija poziva na otkazivanje

Rusko ministarstvo odbrane reklo je da će reagirati ako bude bilo potrebno štititi vlastitu nacionalnu sigurnost

U vojne vježbe će biti uključeno više od 30 zemalja. Screenshot

A. K.

28.6.2021

Ukrajina i SAD započet će vojne vježbe u Crnom moru i na jugu Ukrajine, u koje će biti uključeno više od 30 zemalja, uprkos ruskim pozivima da se vježbe otkažu.

"Morski povjetarac 2021" slijedi nakon porasta tenzija između NATO-a i Moskve, koja je prošle sedmice rekla da je ispalila hice upozorenja blizu britanskog ratnog broda kako bi ga potjerala iz crnomorskih voda uz krimsku obalu, javlja Hina.

Britanija je odbacila rusku verziju incidenta. Rusija je anektirala Krim 2014. godine te tvrdi da je ruski teritorij, no poluotok je međunarodno priznat kao dio Ukrajine.

Ruska ambasada u Vašingtonu je pozvala da se otkažu vježbe, a rusko ministarstvo odbrane reklo je da će reagirati ako bude bilo potrebno štititi vlastitu nacionalnu sigurnost.

Vježbe će trajati dvije sedmice, te će u njih biti uključeno 5.000 vojnika iz NATO-a i drugih savezničkih zemalja i oko 30 brodova i 40 aviona. Učestvovat će i američki raketni razarač USS Ross i američki marinci.

Ukrajina kaže da je glavni cilj steći iskustvo u zajedničkim akcijama tokom multinacionalnih operacija održavanja mira i sigurnosnih operacija. Odnosi između Kijeva i Moskve su na vrlo niskom nivou nakon što je Rusija zauzela Krim, kao i zbog ruske podrške separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Tenzije su ponovno narasle ove godine kad je Rusija nagomilala vojsku na granicu s Ukrajinom, gdje se dio vojnika i dalje nalazi sa svojom opremom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.