ŠOK U SJEVERNOJ KOREJI

Državna televizija tvrdi da je Kim Jong-un naglo smršavio

Budući da se Kimov imidž kultivira i oblikuje putem državnih medija, emitiranje ovakve snimke smatra se potezom bez presedana

KIm Jong-un. Agencije

Fu. M.

28.6.2021

Sjevernokorejska državna televizija KCTV prošlog je petka emitirala snimak u kojoj jedan stanovnik te zemlje govori kako je zabrinut jer je vođa zemlje Kim Jong-un naglo smršavio, piše BBC.

Budući da se Kimov imidž kultivira i oblikuje putem državnih medija, emitiranje ovakve snimke smatra se potezom bez presedana.

Uz to što je emitirao snimku u kojoj se građanin Sjeverne Koreje brine zbog zdravlja vođe zemlje, KCTV je emitirao i snimak Kima na kojoj se može vidjeti da je osjetno mršaviji.

Kim Jong-un. Agencije

O Kimovom se zdravlju raspravlja već desetak godina, odnosno otkad je na vlasti, međutim tajnovite vlasti Sjeverne Koreje te glasine i nagađanja nikada nisu službeno komentirale.

Dva snimka koja su prošlog petka emitirane na KCTV-u navodno su dovele do zabrinutosti zbog Kimovog zdravstvenog stanja.

Na jednom od snimaka može se vidjeti kako vidno mršaviji vođa Sjeverne Koreje prisustvuje koncertu.

Na drugom snimku, daleko neobičnijem od prvog, neimenovan građanin Pjongjanga govori kako je sve rastužilo to što je Kim toliko mršav.

- Rastužilo nas je što je gospodin Kim postao tako mršav. Svi su počeli plakati - rekao je muškarac.

Nakon što su sjevernokorejski državni mediji 6. juna 2021. godine objavili fotografije sa sastanka Radničke partije Sjeverne Koreje (RP), južnokorejska novinska agencija Yonhap konstatirala je da su te fotografije dokaz da je Kim primjetno smršavio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.