LIDERI AMERIKE I IZRAELA

Bajden razgovarao s izraelskim predsjednikom: Čelična je moja odanost Izraelu

Bajden, kojemu je to prvi predsjednički sastanak s najvišim izraelskim dužnosnikom, rekao je kako pod njegovim nadzorom Iran nikada neće doći u posjed nuklearnog oružja

Džo Bajden. Agencije

A. Ka.

29.6.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je u ponedjeljak na sastanku s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom kako je njegova odanost Izraelu čelična te da se raduje skorom sastanku s novim izraelskim premijerom Naftalijem Benetom (Bennett).

Izrazio podršku

Bajden, kojemu je to prvi predsjednički sastanak s najvišim izraelskim dužnosnikom, rekao je kako pod njegovim nadzorom Iran nikada neće doći u posjed nuklearnog oružja. Američki predsjednik izrazio je podršku izraelskom sporazumu o normalizaciji odnosa s drugim zemljama na Bliskom istoku.

Sastanak je održan samo nekoliko sedmica nakon što je Benet preuzeo dužnost novog izraelskog premijera, zamijenivši Benjamina Netanjajua (Netanyahu). Američki dužnosnici rade na dogovoru oko sastanka Bajdena i Beneta u narednim sedmicama.

- Sljedećih će dana pozvati izraelskog premijera kako bi pronašli način za napredak i razmjenu ideja - rekao je Rivlin za Bajdena nakon njihova sastanka.


Do susreta će doći usred zabrinutosti u izraelskim i arapskim prijestolnicama zbog američkih napora da ponovno uđu u iranski nuklearni sporazum i strahova da bi nastavak sporazuma na kraju mogao omogućiti Teheranu da nabavi atomsko oružje koje bi ih učinilo ranjivima na iransko zastrašivanje ili vojnu prijetnju .

Američki pokušaji oživljavanja iranskog nuklearnog sporazuma, nakon što ga je bivši američki predsjednik Donald Trampom (Trump) napustio 2018. godine, s Teheranom sporo napreduje jer se inzistira da SAD ukinu sve ekonomske sankcije.

Nuklearno oružje

Izvor upoznat sa sastankom Bajden-Rivlin rekao je da se od Bajdena očekuje da Rivlinu kaže da SAD i Izrael imaju isti cilj, da Iranu nije dopušteno razviti nuklearno oružje i da će Bajden naglasiti američku potporu izraelskom pravu na samoobranu. Očekuje se kako će dvojica čelnika razgovarati i o izraelskom 11-dnevnom ratu s Gazom.

Rivlin treba napustiti dužnost 7. jula nakon sedmogodišnjeg mandata, a njegovo će mjesto preuzeti Isaac Herzog. Rivlin je na posljednjem inozemnom putovanju kao predsjednik te će se sastati s dužnosnicima Ujedinjenih naroda u Njujorku (New York) te kongresmenima u Vašingtonu (Washington).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.