NJEMAČKA

Mas brani ukidanje restrikcija za turistička putovanja

Od 1. jula upozorenje za turistička putovanja primjenjivat će se samo na područja sa stopom incidence iznad 200 i na područja u kojima su se opasne varijante virusa jako proširile

Svako ko se vraća u Njemačku s područja nove lako prenosive varijante mora biti u karantinu 14 dana. Ilustracija

A. J. / Fena

29.6.2021

Njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) branio je ukidanje njemačkih restrikcija na putovanja za sva područja koja su visokorizična.

- Vrijeme za sveobuhvatne procjene mora biti gotovo. Nema razloga za zadržavanje restrikcija tamo gdje postoje pozitivni pomaci - rekao je Mas u utorak na marginama sastanka ministara vanjskih poslova G20 u Materi u Italiji.

Njemačka vlada odlučila je prije gotovo tri sedmice da će ukinuti putne restrikcije za sva rizična područja sa sedmodnevnom incidencom od više od 50 novih infekcija na 100.000 ljudi.

Više od 80 zemalja širom svijeta trenutno spada u ovu kategoriju. Pored toga, vlada više neće davati opće savjete protiv turističkih putovanja u inostranstvo, javlja dpa.

Za zemlje EU, kao i Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku, koje više nisu klasificirane kao rizična područja, savjet Ministarstva vanjskih poslova za putovanja ubuduće će biti samo da putnici trebaju biti "na posebnom oprezu".

To se odnosi, na primjer, na Italiju, Austriju, Grčku i određene dijelove Španije.

Od 1. jula upozorenje za turistička putovanja primjenjivat će se samo na područja sa stopom incidence iznad 200 i na područja u kojima su se opasne varijante virusa jako proširile.

Otprilike 40 zemalja spada u ovu kategoriju, uglavnom izvan Evrope, s izuzetkom Britanije, Portugala i Rusije.

Svako ko se vraća u Njemačku s područja nove lako prenosive varijante mora biti u karantinu 14 dana - čak i ako je potpuno vakcinisan ili oporavljen. Oni koji nisu njemački državljani i nemaju prebivalište u Njemačkoj, ne smiju ući u zemlju avionom, autobusom ili vozom.

No, bilo je kritika na vladin pristup unutar same Masove Socijaldemokratske stranke. Premijerka regije na sjeveru Njemačke, Meklenburg, Manuela Švesig (Schwesig) rekla je da ne može razumjeti odbijanje Njemačke da usvoji strože propise za putnike koji se vraćaju s područja s rizikom od virusa.

- Ne smijemo dva puta raditi iste pogreške - rekla je u utorak za njemački radio.

Istaknula je kako su brojke zaraze koronavirusom također bile niske u ljeto 2020. "a putnici koji su se tada vraćali s rizičnih područja ponovno su unijeli virus".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.