NOVI DETALJI

Kako se srušila zgrada na Floridi: Objavljeno pismo u kojem se upozoravalo na pucanje betona i eroziju

ćinu oštećenja uzrokovala je vjerojatno višegodišnja izloženost korozivnom slanom zraku na obali južne Floride

Spasioci tragaju za žrtvama. AFP

A. K.

29.6.2021

Predstavnik stanara nebodera koji se prošle sedmice urušio na Floridi u pismu koje je poslao prije nekoliko mjeseci pisao je da se od 2018. može primijetiti postupno propadanje zgrade, javlja CNN.

U pismu koje je stanarima upućeno 9. aprila navodi se kako se erozija betona ubrzava, pogoršana je situacija na krovu, pa su popravci morali biti opsežniji.  Beton puca, što da armatura koja ga drži hrđa i propada.

Stanar Erik de Mura (Erick De Moura) rekao je da je primio pismo.

- Za popravke na zgradi trebalo je puno novca. U garaži je došlo do curenja, na balkonima su bile pukotine... Sad je, nažalost, prekasno - rekao je De Mura.

Upozorenje 2018. godine

"The Times" navodi da je konsultant, inžinjer Frank Morabito, u izvještaju u oktobru 2018. upozorio na probleme, na osnovu čega je izrađen projekt sanacije, čija je provedba trebala započeti uskoro, više od dvije i pol godine nakon što su upravitelji zgrade upozoreni.

Upravitelj zgrade objavio je dio tih problema nakon nesreće. Većinu oštećenja uzrokovala je vjerojatno višegodišnja izloženost korozivnom slanom zraku na obali južne Floride.

U izvještaju nije iznosio naznake da bi se zgrada mogla srušiti, ali je istaknuo da su potrebni popravci kako bi se "sačuvao strukturni integritet" zgrade i njenih 136 stanova.

- Iako je dio oštećenja manji, većinu oštećenja betona mora se popraviti u primjerenom roku - napisao je Morabito o oštećenjima u blizini temelja zgrade stare 40 godina, prenosi list.



Pomicanje tla

Studija istraživača s Međunarodnog univerziteta na Floridi navodi da je zgrada u devedesetima tonula oko dva milimetra godišnje, piše BBC.

Studija je objavljena prošle godine. Intenzivno pomjeranje zemlje moglo je prouzrokovati pucanje, te samim time i utjecati na strukturalne probleme.

Neki vjeruju da su vibracije zbog nedavne gradnje nove zgrade od 18 spratova u blizini moglo utjecati na pomicanje tla. Stanovnici urušenog nebodera 2019. godine su izrazili zabrinutost jer su za vrijeme radova osjećali pomjeranje.

Urušen neboder izgrađen je na močvarnom području 1981. godine. Većina zgrada na tom području izgrađena je na sličan način, a stanovnici obližnjih zgrada traže potvrdu da njihove zgrade neće doživjeti sličnu sudbinu. Lokalne vlasti počele su s provjerama.



Spasioci ne odustaju

Spasilačke službe i dalje nastoje pronaći preživjele ispod ruševina. Šef vatrogasaca rekao je da se veliki napori ulažu u pronalazak žrtava koje bi mogle biti u rupama s protokom zraka.

Smrtno je stradalo najmanje 11 ljudi, a za više od 150 se traga. Međutim, spasilačke službe odbijaju odustati.

Spasioci pretražuju ruševine u teškim uslovima, u Miamiju je jako vruće te je zrak izrazito vlažan. Početne napore usporilo je nekoliko požara u ostacima zgrade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.