SVIJET

Demant glasina: Američki raketni razarač ne plovi prema Krimu

Raketni razarač „Ros“ uplovio je u Crno more 26. juna i učestvovat će u vojnim vježbama „Morski povjetarac“

Američka mornarica. Ilustracija

L. M. / Novosti.rs

30.6.2021

 Uprkos nedavnim saopćenjima, razarač 'Ros' američke flote prije 30 minuta bio je u luci Odesa u Ukrajini kao podrška vježbama 'Morski povjetarac', a tu će i ostati određeno vrijeme - navodi se na zvaničnom Twitter nalogu „Sea Breeze“ koji vode vojnici američke Šeste flote.


Kretanje brodova

​Na društvenim mrežama su se ranije pojavile vijesti da razarač plovi prema Krimu, a autori objava su se navodno pozivali na sajtove za praćenje kretanja brodova.

Raketni razarač „Ros“ uplovio je u Crno more 26. juna i učestvovat će u vojnim vježbama „Morski povjetarac“. Glasine o američkom razaraču „Ros“ pojavili su se u svjetlu dva incidenta sa NATO brodovima u blizini obala Krima.

Objava američkih vojnika. Twitter

Neutralne vode

 Ministarstvo odbrane Rusije je izdalo saopćenje da je fregata holandske Ratne mornarice „Evertsen“ koja se 24. juna nalazila u neutralnim vodama promijenila pravac kretanja i uputila se prema Kerčkom moreuzu. Kako bi spriječili povredu ruske granice, podignuti su lovci Su-30 i bombarderi Su-24. Nakon toga je brod promijenio kurs.

Dan ranije britanski razarač „Defender“ ušao je tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu. Ruski brod je ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M je bombardirao pravac kretanja broda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.