PRUŽANJE PODRŠKE

Bajden sutra u posjeti Floridi nakon rušenja zgrade

Oni žele da se zahvale herojskim pripadnicima službi za vanredne situacije i svima koji su radili neumorno i neprekidno

Džo i Džil Bajden. Arhiv

A. K.

30.6.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i prva dama Džil Bajden (Jill Biden) posjetit će Surfside na Floridi sutra, nakon rušenja stambene zgrade u tom mjestu, objavila je Bijela kuća.

- Oni žele da se zahvale herojskim pripadnicima službi za vanredne situacije i svima koji su radili neumorno i neprekidno, i sastat će se s porodicama koje su bile prinuđene da prođu kroz tu užasnu tragediju, čekajući slomljenih srca da čuju riječi o svojim najvoljenijim, i da im ponude utjehu dok se napori potrage i spašavanja nastavljaju – izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki novinarima u predsjedničkom avionu Air Force One.


Potraga za nestalim

Broj poginulih u tragediji, koja se desila prošlog četvrtka, sada iznosi 11 ljudi, uz 150 koji se još vode kao nestali, otvarajući mogućnost da to bude najveći broj žrtava u jednoj nesreći tokom dosadašnjeg Bajdenovog mandata.

Dok se spasioci još utrkuju s vremenom kako bi pronašli nestale, pogođene porodice postale su sve očajnije jer nade blijede da će njihovi najvoljeniji biti pronađeni živi.



Vanredno stanje

Bajden je proglasio vanredno stanje na Floridi, naređujući FEMA-i i ministarstvu domovinske sigurnosti da pruže savezne resurse i pomognu u lokalnim spasilačkim naporima.

Predsjednik i prva dama „žele se uvjeriti da državni i lokalni zvaničnici imaju dovoljno resursa i podrške koji du im potrebni u okviru objave vanrednog stanja koje je predsjednik proglasio za oblast Miami-Dade na Floridi“, izjavila je Psaki, objavljujući presjednikovu posjetu, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.