UZNEMIRUJUĆE

Snimak zgrozio Italiju: Zatvorski čuvari divljački mlate zatvorenike

Državno tužilaštvo je lani pokrenulo istragu nakon podnošenja tužbi zbog nasilja

A. Ka.

Šokantan snimak

Foto: Printscreen


Snimci italijanskih zatvorskih čuvara koji mlate zatvorenike palicama i šakama nakon lanjskih protesta u vezi s pandemijom koronavirusa zgrozile su Italiju u srijedu i razbjesnile ministricu pravosuđa.

Premlaćivanje se dogodilo 6. aprila 2020. u zatvoru Santa Maria Capua Vetere, sjeverno od Napulja, a snimke videonadzora objavio je u srijedu dnevni list Domani.

Snimak je izazvao osudu iz dijela političke klase, ali i izraze potpore čuvarima.

Ministrica pravosuđa Marta Cartabia rekla je da je time "povrijeđeno dostojanstvo zatvorenika, ali i uniforme koju svaki zaposlenik zatvora, muškarac i žena, trebaju nositi s ponosom" te je zatražila temeljitu analizu događaja.

Državno tužilaštvo je lani pokrenulo istragu nakon podnošenja tužbi zbog nasilja zatvorskih čuvara dan nakon protesta koji je potaknula informacija o pozitivnom slučaju covida-19 među zatvorenicima.

52 zaposlenika zatvora uhapšena su ove sedmice ili su obaviještena o pokretanju sudskog postupka protiv njih pod sumnjom za mučenje, nasilje i zlouporabu ovlasti. Istragom je obuhvaćeno više od 110 ljudi.

Na videosnimci, koja traje nešto više od šest minuta, a napravljena je od snimki nadzornih kamera postavljenih u hodnicima i na stubovima ustanove, mogu se vidjeti desetci čuvara, među kojima mnogi imaju kacige i štitove, kako nemilosrdno tuku zatvorenike.

Ovi se pokušavaju zaštititi preskačući kordon čuvara koji ih nogama i palicama tuku po glavi. Neki pužu i vidi se da trpe bol.

Zatvorenik u invalidskim kolicima je dobio udarac u leđa, a najmanje trojicu muškaraca čuvari tuku dok leže na tlu.

Iz SMS poruka koje su razmjenjivali čuvari vidi se da je akcija u kojoj je sudjelovalo više od 280 pripadnika zatvorske policije bila planirana i zamišljena kao odmazda.

NA VRH

Podijeli članak na