RUSI SE NE MIRE S IZBOROM

Zaharova: Šmit neće imati legitimitet, ni političku podršku

Napomenula je da je u utorak na inicijativu Rusije održan sastanak Vijeća sigurnosti UN o situaciji u BiH

Marija Zaharova. Agencije

Srna

1.7.2021

Pokušaji imenovanja visokog predstavnika bez konsenzusa u UN ne odgovaraju interesima postizanja mira i stabilnosti u BiH, rekla je portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je napomenula da je u utorak, 29. juna, na inicijativu Rusije održan sastanak Vijeća sigurnosti UN o situaciji u BiH, a glavna pažnja posvećena je zapletu oko imenovanja Kristijana Šmita (Christian Schmidt) na mjesto visokog predstavnika za BiH.

- Ruska strana naglasila je da nijedan kandidat na ovu poziciju bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN i svih strana u BiH ne samo da neće imati legitimitet, već ni dovoljnu političku podršku za realizaciju pomoći u postkonfliktnom regulisanju - objasnila je Zaharova.

Naglasila je da trenutno ne postoji takva usaglašenost i pokušaji da se na ovo mjesto imenuje novi predstavnik u nedostatku konsenzusa u Upravnom odboru Vijeća za sprovođenje Općeg okvirnog sporazuma o miru u BiH i zaobilazeći UN nespojivo je sa interesima postizanja održivog mira i stabilnosti u ovoj zemlji, smatra Zaharova, prenosi "Sputnjik".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.