POTPISANA DEKLARACIJA

Britanija i Njemačka potvrdile saradnju u suzbijanju korupcije na zapadnom Balkanu

Deklaracija, koja ima 30 tačaka, između ostalog dotiče se i zajedničkih regionalnih politika Velike Britanije na zapadnom Balkanu

Hajko Mas i Dominik Rab. Agencije

Fu. M.

1.7.2021

Nakon što je nedavno američki predsjednik Džo Bajden (Joe Bide)  potpisao uredbu koja predviđa sankcioniranje osoba umiješanih u korupciju na Balkanu, jer ona, kako je navedeno, "sprječava napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije", danas su i Velika Britanija i Njemačka potvrdile saradnju u suzbijanju korupcije na zapadnom Balkanu.

Britanski i njemački ministar vanjskih poslova Dominik Rab (Dominic Raab) i Hajko Mas (Heiko Maas) potpisali su zajedničku deklaraciju koja između ostalog tretira globalne odnose i situaciju na zapadnom Balkanu.

Evropske vrijednosti

Kako piše u deklaraciji, Njemačka i Velika Britanija blisko će sarađivati kako bi osigurale odgovorno liderstvo u vanjskopolitičkim temama koje se odnose na podršku multilateralizmu, evropskim vrijednostima i međunarodnom poretku zasnovanom na jasnim pravilima.

U deklaraciji je poseban dio posvećen i odnosima u NATO savezu koji je, kako navode, kamen temeljac euroatlantske sigurnosti.

Deklaracija, koja ima 30 tačaka, između ostalog dotiče se i zajedničkih regionalnih politika Velike Britanije na zapadnom Balkanu. Kako se ističe, obje države će i dalje ostati posvećene pružanju podrške svim zemljama ovog dijela Evrope.

U zajedničkoj izjavi šefovi diplomatija Njemačke i Britanije posebnu pažnju su posvetili međunarodnim odnosima koji uključuju i rješavanje problema s Kinom, Rusijom, ali i Ukrajinom.

Odnosi s Kinom

- Kako Rusija nastavlja da predstavlja izazov za evropsku sigurnost, ojačat ćemo otpornost naših partnera na destabilizujuće ponašanje Rusije. Pokazat ćemo čvrstinu u našim principima da poštujemo međunarodno pravo ili međunarodne obaveze i principe sigurnosnog poretka zasnovanog na pravilima u Evropi protiv bilo kakvih kršenja.

Kad je riječ o odnosima s Kinom, poručuju kako kineski ekonomski i politički utjecaj konstantno raste.

Na osnovu naših zajedničkih vrijednosti, blisko ćemo sarađivati na područjima u kojima su bitni uloga i utjecaj Kine, jačajući međunarodni sistem zasnovan na pravilima i međunarodne strukture upravljanja" ne bi li, kako se navodi, natjerali Kinu da poštuje svoje međunarodne obaveze, uključujući i ljudska prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.