GENERALNI SEKRETAR NATO-A

Jens Stoltenberg na Kosovu: Pronaći političko rješenje sa Srbijom

Kuvajt će najvjerovatnije biti prva destinacija na koju će ići kontigent kosovskih vojnika u misiju kao dio Nacionalne garde Ajove

Fu. M.

Jens Stoltenberg

Foto: Twitter


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio danas u Prištini da je najvažnija stvar u ovom trenutku za Kosovo pronalaženje političkog rješenja sa Srbijom.

Stoltenberg se tokom posjete Kosovu sastao sa predsjednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem i političkim predstavnicima Srba, prenosi RSE.

- U nekoj fazi, trebalo bi da vidite normalizaciju. To bi bilo važno kada je riječ o odnosu Prištine i Beograda, ali bit će važno i kada je riječ o odnosu Kosova sa svim međunarodnim institucijama, uključujući NATO - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Stoltenberg je također istakao da je sporazum iz 2013. godine, prema kome Kosovske bezbjedonosne snage (KBS) ne mogu da idu na sjever Kosova bez saglasnosti komandanta KFOR-a, i dalje na snazi.

Kuvajt će najvjerovatnije biti prva destinacija na koju će ići kontigent kosovskih vojnika u misiju kao dio Nacionalne garde Ajove, najavljeno je danas.

NA VRH

Podijeli članak na