CRNA STATISTIKA

U Indiji broj umrlih dostigao 400.000

U maju je veliki broj tijela bio pripreman za sahrane duž obala rijeke Gang pošto krematorijumi nisu mogli da obave dovoljno spaljivanja na vrhuncu drugog talasa

Tokom prethodna 24 sata, Indija je potvrdila 853 smrtna slučaja. Ilustracija

A. Ka. / Srna

2.7.2021

Broj umrlih u Indiji od koronavirusa danas je dostigao ukupno 400.000, a polovina potiče iz drugog talasa koji je u prethodnih nekoliko mjeseci preopteretio zdravstveni sistem i krematorijume.

Indija je od početka pandemije prošle godine zabilježila 30,45 miliona slučajeva i po tome je druga u svijetu, iza SAD, koje imaju 33 miliona slučajeva.

U Americi je od Covida 19 umrlo ukupno 604.000 ljudi, a oko 518.000 je preminulo u Brazilu.

Tokom prethodna 24 sata, Indija je potvrdila 853 smrtna slučaja od Covida 19, saopćilo je Ministarstvo zdravlja. To znači da je posljednjih 100.000 smrtnih ishoda zabilježeno u prethodnih samo 39 dana.

Zdravstveni stručnjaci vjeruju da je realan broj umrlih od posljedica Covida 19 u ovoj zemlji dostigao milion, a možda je i veći.


- Umanjeni broj smrtnih slučajeva prilikom brojanja je nešto što se dešavalo u svim indijskim državama, najviše zbog kašnjenja u sistemu, pa to znači da nikada nećemo zaista znati koliko je ljudi izgubljeno u ovom drugom talasu - izjavio je Ridžo M. DŽon, profesor Koledža za društvene nauke "Radžagiri" u sjevernom gradu Koči.

U maju je veliki broj tijela bio pripreman za sahrane duž obala rijeke Gang pošto krematorijumi nisu mogli da obave dovoljno spaljivanja na vrhuncu drugog talasa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.