SLOVENSKI PREMIJER

Janša: Raspad Jugoslavije je počeo korištenjem dvostrukih mjerila, slično se sad događa u EU

On je pozdravio veći angažman nove američke administracije na zapadnom Balkanu kako bi se uklonile prepreke za njihovu uključivanje u EU i NATO

Janez Janša. AFP

Fena

2.7.2021

Treba ubrzati integraciju zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju kako bi otvorena pitanja u toj regiji poput granica učinila manje važnima, izjavio je slovenski premijer Janez Janša.

- Mi za stabilizaciju na zapadnom Balkanu zagovaramo da se ubrza integracija tih zemalja u EU, jer kad su one u EU onda neka pitanja poput granica postaju manje važna - rekao je Janša u razgovoru sa skupinom briselskih dopisnika u Brdu kod Kranja.


Drugi šire utjecaj

On je pozdravio veći angažman nove američke administracije na zapadnom Balkanu kako bi se uklonile prepreke za njihovu uključivanje u EU i NATO.

Janša je ponovio da je izostanak proširenja EU na zapadni Balkan u proteklih desetak godina omogućio drugim akterima da tamo šire svoj utjecaj. Zauzeo se za redovito održavanje sastanaka na vrhu između članica EU i zapadnog Balkana, a slovensko predsjedništvo će takav samit organizirati 6. oktobra.

Na pitanje što smatra najvećom opasnošću za opstanak Evropske unije, Janša je odgovorio da postoje vanjske i unutrašnje opasnosti, a da je najveća unutrašnja opasnost upotreba dvostrukih mjerila.

- Najveća opasnost za EU je korištenje dvostrukih mjerila - rekao je Janša, ilustrirajući svoju tvrdnju pitanjem bi li neki povjerenik Komisije napisao pismo francuskoj i njemačkoj vladi i pustio da se ono objavi prije nego što dospije do tih vlada.


Različite tradicije

- To se nama događa. Manje se države tretiraju kao drugorazredne. Mi smo izišli iz jedne takve zajednice, bivše jugoslavenske federacije gdje su nas tretirali kao drugorazredne. Mi nismo kolonija ni drugorazredna članica. Mi smo pozvali povjerenike da nam pošalju pismo ako imaju neke primjedbe, ali ne želimo da nam se pišu pisma na podlozi krivih informacija - kaže Janša.

Istaknuo je da Evropska unija povezuje države s različitim tradicijama koje pripadaju krovnoj europskoj civilizaciji.

- Te razlike treba poštovati, kao i podjelu nadležnosti između EU-a i država članica - rekao je Janša, dodajući da se neke članice sada napadaju zbog nepoštivanja "imaginarnih europskih vrijednosti". Mi smo to imali prije 30 i više godina u bivšoj Jugoslaviji. Raspad je počeo kada su se počela koristiti dvojna mjerila - rekao je Janša, spominjući kao primjer štampanja novca samo za jednu republiku bivše Jugoslavije.

Dodao je da "Evropska unija ne može postojati bez srednje Europe"

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.