POTREBNE PROMJENE

Pentagon: 135.000 pripadnika američke vojske žrtve seksualnog uznemiravanja

Seksualni napad je zloupotreba moći i uvreda za našu ljudskost, poručio je Bajden

Broj žrtava seksualnog napada uključuje 65.400 žena i 69.600 muškaraca. Ilustracija / AFP

A. J. / Anadolija

3.7.2021

Blizu 135.000 aktivnih pripadnika američke vojske bili su žrtve seksualnog napada od 2010. godine, objavljeno je u petak u izvještaju Pentagona u kojem se navodi da je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) zatražio uklanjanje slučajeva seksualnih napada iz vojnog komandnog lanca, javlja Anadolija.

Broj žrtava seksualnog napada uključuje 65.400 žena i 69.600 muškaraca.

U izvještaju Nezavisne revizijske komisije o vojnim seksualnim napadima (IRC) navodi se da je oko 509.000 pripadnika aktivne službe bilo predmet seksualnog uznemiravanja.

U izvještaju se navodi da stotine hiljada pripadnika službe koji su doživjeli seksualne povrede jasan dokaz da se kultura nije promijenila, kao i da nedostaje napredak u rješavanju seksualnih napada u vojsci.

Bajden je rekao da bi istraga i krivično gonjenje u slučajevima seksualnih napada sada trebali biti uklonjeni iz nadležnosti vojnog lanca komandovanja, a time bi se bavili nezavisni vojni advokati.

Predsjednik je pozvao Kongres da provede "potrebne reforme i promovira radno okruženje bez seksualnih napada i uznemiravanja za svakog hrabrog pripadnika službe".

- Seksualni napad je zloupotreba moći i uvreda za našu ljudskost. A seksualni napad u vojsci dvostruko je štetan jer uništava jedinstvo ključno za funkcioniranje američke vojske i našu nacionalnu odbranu - rekao je Bajden.

Dodao je da dok su se svi gnušali ove pošasti, pogoršavale su se statistika i priče.

- Potrebne su nam konkretne akcije koje iz temelja mijenjaju način na koji postupamo s vojskom - dodao je on.

Promjene koje je Bajden izložio su iz izvještaja IRC-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.