DAN NEZAVISNOSTI SAD

Bajden organizuje roštilj i vatromet: Na veliku proslavu pozvao 1.000 ljudi

Amerikanci imaju dobrih razloga za slavlje

Džo Bajden. Agencije

A. Ka.

4.7.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) organizira, u povodu Dana nezavisnosti, veliku proslavu u Bijeloj kući s puno gostiju, roštiljom i vatrometom, u želji da na taj način obilježi pobjedu nad pandemijom koronavirusa, ali pred njime su još teže bitke.

Bajden je na proslavu Dana nezavisnosti 4. jula pozvao hiljadu njegovatelja, radnika izloženih većem riziku od zaraze, vojnika i njihovih porodica, što je prošle godine bilo nezamislivo, unatoč zabrinutosti zbog širenja delta varijante virusa koja potječe iz Indije.

U godinu dana dogodio se spektakularan zaokret: od zemlje koju je pandemija najteže pogodila, odnijevši više od 600.000 ljudskih života, Sjedinjene Države postale su uzor po poboljšanju zdravstvene situacije i ekonomskom oporavku.

- Amerikanci imaju dobrih razloga za slavlje - ocijenio je Jeff Zients, koordinator Bijele kuće za borbu protiv covida-19.


Bajden je želio biti na čelu tog pokreta, neumorno zagovarajući nošenje zaštitnih maski i vakcinisanje te pripremivši golem plan oporavka u vrijednosti dva biliona američkih dolara, što je dosad neviđeno.

Ipak, Bijela kuća želi prikriti da njezin cilj da prvu dozu vakcina primi 70 posto populacije ipak neće biti posve ostvaren.

- Smanjili smo udio ljudi koji se razbolijevaju, koji umiru od covida-19, za 90 posto - istaknula je portparol Jen Psaki te dodala da su „u šest mjeseci postigli puno više nego što je većina očekivala.

Vlasti, međutim, pozorno prate širenje delta varijante virusa, koja bi uskoro mogla prevladati u zemlji, posebice zato jer su neke regije, na jugoistoku i u središnjim dijelovima zemlje, jako slabo vakcinisane, samo 30 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.