FILIPINI

Pronađena crna kutija iz vojnog aviona

Komandant je precizirao da se prednji dio aviona otvorio i da su neki vojnici uspjeli da se izvuku, ali ne i oni koji su ostali bez svijesti

A. Ka. / Srna

Avion se zapalio

Foto: Agencije


Filipinske vlasti pronašle su crnu kutiju iz aviona vojne avijacije koji se srušio tokom vikenda, pri čemu je poginulo preko 50 ljudi, izjavio je danas vojni komandant Sirilito Sobejana.

Među poginulima u padu aviona "C-130" na ostrvu Džolo je i pilot koji je imao višegodišnje iskustvo, rekao je Sobejana u telefonskoj izjavi. On je dodao da će crna kutija omogućiti istražiocima da preslušaju razgovore pilota i posade prije pada aviona.

- Razgovarao sam sa preživjelima i oni kažu da je avion odskočio dva do tri puta i da je išao u cik-cak. Pilot je pokušao da pojača snagu jer je želio da podigne avion, ali je bilo prekasno. Desno krilo je udarilo u drvo - rekao je vojni komandant.

Sobejana je izjavio da niko nije iskočio iz aviona prije pada. Očevici su ranije rekli da su neki putnici pokušali da iskoče prije udara o tlo.

Komandant je precizirao da se prednji dio aviona otvorio i da su neki vojnici uspjeli da se izvuku, ali ne i oni koji su ostali bez svijesti. Avion se potom zapalio.

U avionu je bilo 96 ljudi, a zvanični broj žrtava je 52, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

NA VRH

Podijeli članak na