SAOPĆILA BIJELA KUĆA

SAD i Rusija naredne sedmice o hakerskim napadima

Posljednji u nizu napada poremetio je podatke više stotina malih firmi širom svijeta, uključujući mnoge u SAD

Džo Bajden i Vladimir Putin. Agencije

Srna

6.7.2021

Hakerski napadi na američke firme, kao što je posljednji na IT kompaniju na Floridi bit će tema sastanka viših ruskih i američkih zvaničnika naredne sedmice, saopćeno je danas iz Bijele kuće.

- Očekujemo da ćemo imati sastanak naredne sedmice sa fokusom na hakerske napade - rekla je portparolka Džen Psaki novinarima.

Hakerski napad 2. jula poremetio je podatke više stotina malih firmi širom svijeta, uključujući mnoge u SAD. Ovaj napad je posljednji u nizu upada hakera širom svijeta kojima je ovo unosan biznis jer u zamjenu za podatke organizacija oni traže isplatu u digitalnim valutama.

Iako sajber kriminal traje godinama, napadi su u posljednje vrijeme dramatično eskalirali, a upad u sistem kompanije "Kolonijal cjevovod" u maju doveo je do prekida isporuke goriva na američkoj istočnoj obali. 

Psaki je rekla da će se Bajden (Biden) sastati sa zvaničnicima Ministarstva pravde, Stejt departmenta, Ministarstva za nacionalnu sigurnost i obavještajne zajednice kako bi razgovarali o sajber kriminalu i američkim naporima da se tome suprotstave.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.