LETIO U TEŠKIM USLOVIMA

Pronađena tijela devet žrtava avionske nesreće u Rusiji

Kao drugi mogući uzrok nesreće navedena je greška pilota

Avion pronađen u blizini aerodroma na koji je trebao sletjeti. Anadolija

Anadolija

7.7.2021

Spasioci su pronašli tijela devet nastradalih na ruskom Dalekom istoku u padu aviona An-26 koji je u utorak nestao u regiji Kamčatka (Kamchatka).

Avion Antonov An-26 koji je prevozio 28 putnika srušio se u blizini grada Palana, gdje je trebao sletjeti, a olupine su otkrivene oko pet kilometara daleko od aerodroma. Rusko Ministarstvo za vanredne situacije saopćilo je da je do sada pronađeno devet tijela, a jedno je već identifikovano.

Ruski mediji izvijestili su u utorak da nijedan od šest članova posade niti 22 putnika nije preživio. Među putnicima bila je i šefica lokalne vlasti u Palani Olga Mokhireva. Ruska Savezna saobraćajna agencija (Rosaviation) saopćila je da je avion letio u teškim vremenskim uslovima, što je moglo dovesti do nesreće, dok je kao drugi mogući uzrok navedena greška pilota.

Meteorolozi su potvrdili su da je na ruti aviona bilo oblaka na nadmorskoj visini od 300-600 metara, ali je vodoravna vidljivost i dalje bila dobra, a vjetar slab. Nestali AN-26 korišten je od 1982. godine i trebao je biti povučen iz službe 30. avgusta 2021.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.