BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Knjiga o Trampu šokirala Ameriku: Tokom posjete Evropi pohvalio Hitlera?

Tramp je tokom tog putovanja naišao na mnoge probleme, osim uobičajenih sukoba s drugim svjetskim liderima

Jutarnji list / A. K.

Donald Tramp

Foto: Agencije


Tokom posjete Evropi povodom stote godišnjice završetka Prvog svjetskog rata, Donald Tramp (Trump) je kazao svom tadašnjem šefu kabineta Džonu Keliju (John Kelly): 'Pa, Hitler je učinio puno dobrih stvari', piše "Guardian", prenosi "Jutarnji list".

O primjedbi bivšeg američkog predsjednika na putovanje 2018. godine, koje je navodno "zaprepastilo" Kelija, umirovljenog američkog marinca, može se čitati u novoj knjizi Michaela Bendera, novinara "Wall Street Journala", a koja je naslovljena "Iskreno, pobijedili smo na ovim izborima".

Bender kaže da je Tramp izrekao skandaloznu tvrdnju tokom improvizirane lekcije iz povijesti u kojoj je Kelly "podsjetio predsjednika koje su zemlje bile na kojoj strani tokom sukoba" i "povezao detalje iz Prvog svjetskog rata s Drugim svjetskim ratom i svim Hitlerovim zlodjelima'".

Bender je jedan od brojnih autora koji su razgovarali s Trumpom otkako je svrgnut s vlasti i kaže da je ovaj kasnije porekao da je dao spornu izjavu o Hitleru. No, Bender također kaže da su neimenovani izvori potvrdili da je KelI "rekao predsjedniku da je pogriješio, ali Tramp se nije suzdržavao" i nastavio je naglašavati njemački ekonomski oporavak za vrijeme Hitlera tokom 1930-ih.

Kelin se ponovno usprotivio i kazao da bi njemačkom narodu bilo bolje da je bio siromašan nego podvrgnut nacističkom genocidu.

Tramp je tokom tog putovanja u Evropu naišao na mnoge probleme, osim uobičajenih sukoba s drugim svjetskim liderima. Odluka o otkazivanju posjete groblju američkih vojnika pokazala se kontroverznom. Kako je objavljeno, Tramp je tada američke vojnike koji su poginuli u ratu nazvao "gubitnicima" i "naivcima".

Keli, čiji je sin ubijen u Afganistanu 2010. godine, napustio je Bijelu kuću početkom 2019. godine. Otada je kritički govorio o Trampu, navodno rekavši prijateljima da je predsjednik kojem je služio "najlošija osoba koju je ikad upoznao u životu".

Bender piše da je Keli dao sve od sebe kako bi nadvladao Trampovo "zapanjujuće zanemarivanje povijesti".

Zabrinutost zbog uspona krajnje desnice u SAD porasla je tokom Trampove administracije i nastavlja se, dok on i dalje drži republikansku stranku u šaci odlučan da omete istragu napada na američki Kapitol od strane svojih pristaša koji se ne mire s njegovim izbornim porazom.

Više o temi Donald Trump

BIVŠI PREDSJEDNIK SAD
Tramp podnio tužbu protiv Facebooka, Twittera i Googlea

Više o:

Donald Trump SAD
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na