BIVŠI PREDSJEDNIK

Južna Afrika: Zuma otišao na odsluženje zatvorske kazne

Osuđen je zbog nepoštovanja suda, jer je odbio da odgovara na pitanja komisije za koruptivne radnje u vrijeme njegovog mandata

Jakob Zuma. AFP

A. K.

8.7.2021

Bivši predsjednik Južne Afrike Džejkob Zuma (Jacob Zuma) predao se policiji kako bi otišao na izdržavanje 15-mjesečne zatvorske kazne zbog nepoštovanja suda.

On je jučer primljen u zatvor Istkort u matičnoj provinciji Kvazulu-Natal, a pošto je policija ranije upozorila da je spremna da ga uhapsi ako se ne preda vlastima do ponoći, prenosi BBC.

U kratkoj izjavi, fondacija „Džejkob Zuma“ saopćila je da je bivši predsjednik odlučio da se povinuje nalogu za zatvaranje i preda se zatvorskim vlastima.

Ustavni sud Južne Afrike prošlog utorka je osudio Zumu zbog nepoštovanja suda, jer je odbio da odgovara na pitanja komisije za koruptivne radnje u vrijeme njegovog mandata, a dat mu je rok do kraja nedelje da se preda, nakon čega je policija dužna da ga uhapsi.

Bivši predsjednik je zatražio od suda da poništi kaznu zbog toga što je prekomjerna i što bi boravak u zatvoru mogao da ga izloži infekciji koronavirusa, pošto je sa svojih 80 godina u većem riziku od bolesti.

On je također negirao krivicu po svim tačkama optužnice, tvrdeći da je suđenje politički motivisano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.