PREMIJER MAĐARSKE

Orban: Sreća je što slovensku vladu vodi Janez Janša

Sastali se premijeri Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske

Viktor Orban pohvalio rad Janeza Janše. Arhiv

S. Š. / Nova.rs

9.7.2021

U Ljubljani je održan sastanak predsjednika vlada Višegradske grupe (V4) na kojem su premijeri razgovarali o aktualnim evropskim pitanjima.

Premijeri V4 razgovarali su danas o aktualnim evropskim pitanjima, a sastali su se i sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom, čija je zemlja 1. jula preuzela predsjedavanje Savjetom Evropske unije.

- Imamo sreću da u ova teška vremena Slovenija predsjedava Evropskom unijom i da njenu vladu vodi Janez Janša - rekao je Viktor Orban čija je zemlja od Poljske preuzela rotirajuće predsjedavanje Višegradskom grupom srednjoevropskih država.

Orban je naveo da u EU više nema podjele na stare i nove članice, ali da je danas podijeljena na one zemlje čiji je nacionalni dug visok, koje imaju nizak rast i probleme sa nekontrolisanom migracijom.

S druge strane, stabilne zemlje u srednjoj Evropi koje kontrolišu ove procese, imaju prognoze stabilnosti, niskog duga i visokog rasta. 


Janez Janša ima težak zadatak. Arhiv

Janša ima težak zadatak

- Janša ima težak i odgovoran zadatak da poveže dvije kategorije država - rekao je Orban.

Dodao je da slovenački premijer Janez Janša, zbog iskustva u borbi protiv komunizma, ima, za razliku od nekih zapadnih lidera, pogled na ''historijski horizont'', tako da je blizak u pogledima sa liderima iz zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Zbog toga se Janša prilikom procjene šta su važna, a šta marginalna pitanja u EU razlikuje od Evropskog parlamenta koji se, prema Orbanu, ne koncentriše na prave i realne teme i tako gubi energiju na političke sporove koji su ''u suprotnosti sa evropskom budućnošću''.

- Evropski parlament se bavi irelevantnim temama i vodi džihad protiv vladavine zakona - rekao je Orban.

Stavovi zemalja Višegradske grupe o oporavku Evrope posle kovida-19, o migracijama, klimatskim ciljevima i proširenju na Zapadni Balkan u velikoj mjeri se ''poklapaj'' sa prioritetima Slovenije tokom predsjedavanja EU, rekao je Janša poslije sastanka sa premijerima V4.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.