RAZGOVARALI TELEFONOM

Bajden poručio Putinu da će poduzeti sve da odbrani svoj narod

Ovo nisu prvi napadi na američke kompanije

Biden: Rusija mora poduzeti mjere protiv cyber kriminala. Arhiv

S. Š.

9.7.2021

Predsjednici dvije najveće svjetske sile, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, Džo Bajden (Joe Biden) i Vladimir Putin, obavili su telefonski razgovor o nedavnim napadima na američke kompanije, a za koje se pretpostavlja da su ih izveli ruski hakeri.

Američki predsjednik upozorio je Putina da mora poduzeti mjere protiv cyber kriminalaca, te da SAD imaju pravo braniti svoj narod, ali i infrastrukturu od napada iz Rusije.

- Predsjednik Bajden je ponovio da će SAD poduzeti sve potrebne radnje da odbrane svoj narod od stalnih napada iz Rusije -  saopćeno je iz Bijele kuće.

Posljednji napad koji su izvele ruski hakeri dogodio se prošlog vikenda kada je hakerska grupa REvil, čije sjedište je u Rusiji, izvršila napad na 1.500 kompanija širom SAD-a što je prouzrokovalo velike probleme na tržištu.

Iz Moskve još uvijek nisu objavili detalje razgovora Putina i Bajdena, za razliku od Bijele kuće. Zbog toga, još uvijek ostaje nejasno kako je ruski predsjednik reagovao na Bajdenove sugestije.

Putin je više puta govorio o hakerskim napadima u SAD-u, ali je svaki put tvrdio kako Rusija nije umiješana u ove aktivnosti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.